Gálaműsor Stuttgartban. Sirüljünk egyet!

A Csöbörcsök Táncegyüttes gyermek és felnőtt csoportjainak gálaműsora Stuttgartban

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Az elmúlt szűk egy hónapban minden szerdán, pénteken és vasárnap lelkes magyar gyerekek és felnőttek koptatták Stuttgart próbatermeinek parkettáit. Idejüket és energiájukat nem kímélve táncoltak, énekeltek és gyakoroltak. A Csöbörcsök Táncegyüttes gyermek és felnőtt csoportjainak 2017. május 13-i gálaműsorára készültek.
Csöbörcsök Táncegyüttes: Magyarpalatkai táncok - Fotó: Szabó JankaMini-Csöbörcsök - Fotó: Szabó JankaCsöbörcsök Táncegyüttes: Somogyi táncok - Fotó: Szabó JankaCsöbörcsök Táncegyüttes és Zagyva Banda - Fotó: Szabó Janka

Sirüljünk egyet! – az előadás ezt a címet kapta. De mit is jelent ez?  A sirülni székely kifejezés, ami annyit tesz: forogni, pörögni. És a tánccsoport tagjai valóban végigforogták a színpadot a fordulatos bemutató alatt, majd a nézőkkel közösen is sirültek egyet az azt követő táncházban.

A szombat esti rendezvény 19.00-kor vette kezdetét Miskolczi Terézia konzulasszony, Magyarország stuttgarti főkonzulátusának munkatársa köszöntő szavaival. Majd elkezdődött a táncbemutató, ahol először az erdélyi Mezőségre kalauzolta a nézőket a Csöbörcsök Táncegyüttes: magyarszováti népdalok csendültek fel öt lány előadásában, majd magyarpalatkai táncok kerültek a színpadra a lelkes fiatalok tolmácsolásában. Őket a Mini Csöbörcsök óvodás csoport követte, akiknek Vass Mária ’Babi’ tart népi játszóházat havi rendszerességgel. Ezeknek a foglalkozásoknak a célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a hagyományos magyar népi gyermekjátékokkal, népdalokkal és a néptánc alapjaival, ezeken keresztül pedig a magyar népszokásokkal és a magyar nyelvvel is. A gálaműsoron azt mutatták be, hogy hogyan is játszanak a gyerekek és a szüleik a népi játszóházakban.

Az első félidőt egy felvidéki koreográfia zárta, melyben a Csöbörcsök Táncegyüttes felnőtt kezdő és haladó táncosai mellett, a Kis-Csöbörcsök Tánccsoport gyermek tagjai is színpadra léptek. Ez a tánccsoport 2015 októberében indult, és az azóta folyamatosan próbáló 7-12 éves gyerekek az elmúlt másfél évben több táncanyagot is elsajátítottak már Hortobágyi Ivett KCSP ösztöndíjas táncpedagógus segítségével. Köztük a felvidéki Gömör táncait is, mellyel beálltak a felnőtt táncosok tavaly tavasszal készült Gömöri mulatság című koreográfiájába.

A második rész elején a Csöbörcsök Táncegyüttes lányai léptek a színpadra, akik somogyi karikázóval és ugróssal készültek az előadásra, de nem is akárhogyan, hiszen mindezt üveggel a fejükön tették. Ezután ünnepélyes pillanatok következtek, ugyanis a gálaműsor keretein belül búcsúztak el az idei Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai a stuttgarti magyaroktól és mentoraiktól, akik szintén hálás szavakkal köszöntötték mentoráltjaikat. Szabó Janka, az Erdélyi Világszövetség ösztöndíjasa és mentora, Tamás Péter, valamint Hortobágyi Ivett, a Csöbörcsök Táncegyüttes KCSP-se és mentora, Kemény József a színpadon kedves szavakkal, verssel és jelképes ajándékokkal tisztelték meg egymást.

A táncbemutató ezután tovább folytatódott, mégpedig a legidősebbek csoportjával, a Törekvőkkel. A Kemény Ibolya és Kemény „Öcsi” által irányított csapatba olyan lelkes és törekvő örökifjak járnak, akik szeretnék elsajátítani és továbbfejleszteni táncos tudásukat. A kéthetente vasárnap összejáró közösség az erdélyi Mezőségen található Szék település táncait sajátította el erre az alkalomra. Utánuk ismét a Csöbörcsök Táncegyüttes következett, Táncok Balázstelkéről című koreográfiájukkal, melyben a Maros-Küküllő menti falu férfi és páros táncait mutatták be.

Majd ismét a hála lépett a reflektorfénybe. A kicsik és nagyok közös virágcsokorral és borral köszönték meg a Csöbörcsök Táncegyüttes vezetőinek és táncoktatóinak az elmúlt tanévben végzett munkájukat. A Mini Csöbörcsököt oktató, a népi játszóházakat vezető Vass Mária Babi, a Kis Csöbörcsök és a Csöbörcsök táncegyüttesek szakmai munkáját irányító Hortobágyi Ivett és Botka Bálint, valamint a Csöbörcsök Táncegyüttes művészeti vezetői, a Törekvők tánctanárai: Kemény Ibolya és Kemény József „Öcsi” nagy taps közepette vehették át e jelképes ajándékokat.

Az előadás végén bodrogközi zenéket hallhattak a jelenlévők a Zagyva Banda előadásában, majd zárásként megtekinthették a Csöbörcsök Táncegyüttes legújabb, bukovinai székely táncokból összeállított koreográfiáját, mely a Sirüljünk egyet! címet kapta. A bemutatót követően kezdődött a táncház, ahol mindenki kedvére mulathatott a magyar nyelvterület különböző helyeiről megszólaló zenékre.

A táncosokat az este folyamán a Magyarországról érkezett Zagyva Banda kísérte. A zenekar az ország legismertebb népzenei együttesei közé tartozik, és számos szakmai elismerést tudhat a magáénak. Boda Gellért prímás, Szabó András brácsás, Boda Márton nagybőgős, Tóth Sebestyén cimbalmos olyan kiváló muzsikusok, akik állandó résztvevői a hazai fesztiváloknak és szakmai megmérettetéseknek. A turai székhelyű zenekar idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Isten éltesse őket még sokáig!

A muzsikusokkal érkezett Stuttgartba Nagy Roland hangosító is, aki nélkül nem hallhatták volna ilyen jól ezt a kiváló zenét sem a nézők, sem a fellépők. Munkáját a szervezők ezúton is köszönik!

Továbbá a Csöbörcsök Táncegyüttes nagy hálával gondol azokra a barátokra, ismerősökre és stuttgarti magyar szervezetekre, akik az elmúlt időszakban fizikailag, szellemileg és lelkileg is támogatták őket, és akik nélkül ez a gálaműsor sem jöhetett volna létre! Hálás köszönet érte mindenkinek!