Eseménydús december

MAGYAR KAVALKÁD SZARAJEVÓBAN (MÁSODIK RÉSZ)

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Az idei eseménydús decemberben a HUM Magyar Házban egy rendkívül tartalmas délután várt a gyerekekre. Muratović Timur klarinétművész lenyűgöző zenei előadásával nemcsak szórakoztatta, hanem tanította is a gyerekeket. Csodálatos Kodály, valamint Bartók muzsikával bűvölte el a közönséget.
Boldog gyerekek a Mikulással a HUM Magyar HázbanMikulássalSzarajevó központjában a színészekkelelőadás után a színészekkel

Tóth Judit különleges magyarórát tartott a Mikulás legendájáról és az ünnepi szokások rejtelmeiről. Mindent megtudtunk Miklós püspökről, illetve a nagyszakállú öltözetéről. A szavak ismétlése végül nem babra, hanem szaloncukorra ment a „Melyik magyar szóra gondoltam...?” című játék segítségével.

Amint Szarajevó felett beesteledett, a Mikulás és segédje csengőszóval léptek be az ünnepi hangulatban úszó közösségi térbe/helyiségbe. A Mikulás piros puttonyából előkerültek az ajándékcsomagok, és minden gyerekek arcán tiszta öröm és boldogság ragyogott.

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete ezúttal is szeretné megköszönni mindazoknak a segítségét, akik valamilyen módon hozzájárultak, hogy a gyerekek szép ajándékcsomagban részesüljenek.

Végezetül pedig egy nagyon kedves és várva-várt programunk sikerességéről számolok be. Az eredeti terv szerint 2020-ra volt kitűzve az Udvari Kamaraszínház előadása a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából, viszont a világjárvány meghiúsította elképzelésünket.

Végül 2023 decemberében, Luca-napon mutatta be a budapesti Udvari Kamaraszínház társulata a Halottak napjától virágvasárnapig című előadást Szarajevóban.

A produkció nem csupán egy nő és három férfi tragédiáját öleli fel, hanem személyes történeteiken keresztül a mélyebb jelentőségű történelmi időszakot is, miközben olyan kérdések fogalmazódnak meg, hogy hogyan lehet megőrizni a magyarságot, főleg elnyomás alatt, miként lehet megtartani azt, ami igazán magyar, még a történelmi viharok közepette is.

A szarajevói magyarság nem csupán szórakoztatónak tartotta az előadást, hanem tanulságosnak is. A produkció rámutatott, hogy még a történelem viharában is fontos megőrizni a kulturális örökségünket és az identitásunkat – és ezt, az itt élő magyarság pontosan tudja!

Köszönjük a színészeknek (Szorcsik Kriszta, Kálló Béla, Mészáros Árpád és Molnár Zoltán) a felejthetetlen élményt, és örülünk, hogy egy belvárosi séta alatt Szarajevó nevezetességeit is megmutathattuk nekik.