Emlékezve a hősökre

Március 15-i megemlékezés Stuttgartban

/ Márton Csaba /
marton.csaba képe
Idén is, mint minden alkalommal kiemelt fontosságú a stuttgarti magyarság számára az 1848-1849-es magyar forradalomra és szabadságharcra való méltó megemlékezés.

Úgy gondolom, hogy e nemzeti ünnepre méltóképpen kell megemlékezni és minél jobban tudatosítani a magyarság minden korosztályában, hogy a magyar nép nem csak egy átlagos nemzet. Ha a magyar emberek tudatában vannak, hogy mit vagyunk képesek elérni összefogással, ha mindenkinek közös a célja, akkor úgy gondolom, hogy a jövő történelmében is benne lesz a magyar nemzet – amikre mi magyarok méltán büszkék lehetünk, akárcsak a 48-49-es vagy akár az 56-os hőseinkre is.

A mai modern világban is megvannak a magyarok hősei, példaképei, akikre felnézhetünk, mert jó példát mutatva vezetik közösségüket, a közösségekből pedig összekovácsolódik nemzetünk.

A stuttgarti diaszpórában is vannak, akik felvállalják és képviselik magyarságukat, s ezzel jó példát mutatnak az itteni magyarok számára. Ilyennek lehet mondani a Csöbörcsök Táncegyüttes nagy családját, fáradhatatlan vezetőit, Kemény Józsefet és Ibolyát, vagy azokat a pedagógusokat, akik hétvégente a magyar iskolákban nevelik és tanítják a gyerekeket, de a Cserkészcsapattól a Színjátszó Körig mind-mind jó példa lehet az emberek számára.

Ebben az évben március 8-án emlékezett meg a helyi magyarság a március 15-én kirobbant magyar forradalomról és szabadságharcról Stuttgart Fellbach városrészében található Paul-Gerhardt Haus nagytermében. Előtte ökumenikus istentisztelet volt a Luther templomban, ahol Gémes Pál tiszteletes úr, illetve Tempfli Imre atya tartott istentisztelet, illetve misét.

Ezt követően 15 órától kezdődött a gála műsor, melynek fellépői a Csöbörcsök Táncegyüttes, a Konzuli Magyar Iskola diákjai és a Stuttgarti Amatőr Színjátszókör. Kiemelt vendégei voltak a rendezvénynek Dr. B. Szabó Dezső a Magyar Kultúr Intézet vezetője és a stuttgarti főkonzul: Dr. Berényi János. A rendezvény a Magyar Protestáns Gyülekezet szervezésében jött létre, a műsort pedig idén is Gémes Pál állította össze.

Megtiszteltetés volt számomra és párom, Edina számára, hogy mentorunk, Kemény József „Öcsi” ránk bízta azt a  feladatot, hogy készítsük fel a táncosokat és állítsuk össze a műsort a gálára.

A konzuli iskola kis iskolásai népi gyerekjátékokat és énekeket mutattak be Edina vezetésével, majd következett az Ifjúsági Együttes széki táncokkal. Öröm volt látni a befektetett munka gyümölcsét és azt a fejlődést, amit ezek a fiatalok megtapasztalhatnak a saját maguk munkájuk eredményeképp.

Ezt követően a Színi kör adott elő egy részletet Jókai Mór: Kőszívű ember fiai című regényéből készített darabból, majd a Kis-Csöbörcsök Táncegyüttes felcsíki koreográfiáját mutatta be, ezt követően zárta az estet a Nagy „Csöbörcsökösök” kalotaszegi koreográfiája, amely végén a közönség vastapssal köszönte meg az élményt, melyet kapott az est során. A műsort színesítették Gémes Pál felolvasott versei, valamint a huszár nóták közös éneklése is.

A Himnusz eléneklésével végződött az est.

„Isten, áldd meg a magyart.”