„Előttem a jövő!”

avagy új előadás-sorozat indult a Nürnbergi Magyar Iskolában

/ Dr. Imre Angéla /
imre.angela képe
Lassan vége a tanításnak, szállingóznak a suli felé a szülők. Még tíz perc és vége az utolsó órának, még nyolc, még öt.
elottem_a_jovo01elottem_a_jovo2.elottem_a_jovo4elottem_a_jovo5

Akik korán jöttek, támasztják már a falat, unottan nyomkodják a telefonjukat, egy köszönés ide, egy másik kedves megjegyzés oda, két anyuka receptet cserél, másik három apuka a tegnap esti meccset vitatja meg, a többiek csak csendben várnak, nézik az órájuk, jaj, de jó lenne már szabadulni és indulni hazafelé. Látszólag mindenki ismer mindenkit, hiszen egy osztályba járnak a gyerekeik, de ez az ismeretség csak felszínes.

Ismerős a szituáció? Láttak már ilyen folyosón, iskola előtt várakozó szülőket? Láthattak, nem ritka jelenség…. na de mostantól egészen biztosan nem történik ilyen Nürnbergben, a Magyar Iskolában!

Azt gondoltuk, milyen hasznos lenne, ha egy kicsit jobban megismerhetnénk egymást, árnyaltabb képet kaphatnánk, ki mivel foglalkozik, mi a munkája, de az sem utolsó szempont, ha ezáltal a gyerekek minél több foglalkozást megismerhetnek, s talán még a pályaválasztáshoz is ötleteket kapnak. A szűkös időkeret miatt azonban mi az iskolában nagyon nehezen szervezünk meg bármi ilyen extra programot, hiszen a szombat mégiscsak mindenkinek szombat. Ezért kitaláltuk, hogy a két turnus közötti félórás szünetet fogjuk erre a célra felhasználni. Az előadásokat viszonylag laza keretek között tartjuk, a tanítási napokon. Minden előadónk kb. 15 percben bemutatja a munkáját, majd még terveink szerint maradna ezen felül kb. 5 perc a kérdésekre is.

Első előadóként Dr. Heim Dezső orvost, a Szent László lovagrend tagját kértük meg, hogy mutassa be nekünk, mit csinál egy orvos, hogyan telik egy munkanapja, de meséljen arról is, hogy lehet az ő szakmáját megtanulni. Reméltük, hogy tetszést arat ez az új ötletünk, s így is lett. Jöttek gyerekek, szülők, érdeklődtek, kérdeztek, kipróbálták az eszközöket. Sokan részt vettek a programon, de volt olyan szülő is, aki szomorúan jelezte, hogy sajnos nem tud eljönni, pedig mennyire kíváncsi lenne.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ez nem egy egyszeri program lett, hanem elterveztük, hogy mostantól így telik nálunk a turnusok közötti rövid idő – hacsak egyéb programunk nincsen, például ünnepélyek vagy rendkívüli tanítási napok. A szülőknek küldtünk egy beharangozó levelet erről a kezdeményezésről. Mindig tájékoztatjuk őket, ki a következő meghívott előadónk, de egyben biztatjuk is őket, hogy amennyiben bárkinek kedve van mesélni a munkájáról, tegye meg bátran, ismerjük meg egymást! A doktor úr után már bemutatkozott Horváth Emőke, Daróczyné Paulin Márta és Daróczy Attila konduktorok, a terveink szerint a következő alkalmakkor megismerkedhetünk a cukrászok tevékenységével Barsi Tímea bemutatójában, de izgalommal várjuk a mérnökök, gyógyszerészek, sőt, még a rajzfilm-készítők ismertetését is. Az előadásokról felvételt is készítünk, amennyiben ehhez az előadó hozzájárul, így az is részese lehet a programnak, aki valamilyen okból nem tudott személyesen eljönni és meghallgatni azt. Az előadókkal egy-egy rövid interjú is készült, s tervezzük, hogy ezek a beszélgetések a későbbiekben írásban is megjelennek majd. A programnak önálló logója lesz, ami az egyik diákunk, Werth Misi munkája, a kép digitalizálásában pedig Szilágyi Áron csoporttársa segít neki.

Reméljük, ezzel is egy nagy lépést tettünk annak érdekében, hogy egymást jobban megismerjük, s a jövőben ne kelljen unottan az iskolafalat támasztani várakozás közben.