Búzamag – Esterházy János

Kegyeletteljes megemlékezés Gróf Esterházy János jelképes sírjánál

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
Immáron 27. alkalommal szervezett ünnepi megemlékezést a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Ostravai Alapszervezete Mírovban.
mírov templommírovmírov

Isten Szolgája

Gróf Esterházy János felvidéki politikus a Csehszlovák parlament képviselőjeként, Európa történetének legsötétebb időszakában harcolt a náci ideológia ellen. Rengeteg zsidó embert menekített át Magyarországra: „A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt” – hangzik híressé vált mondata. Nem csupán a magyar, hanem a szlovák kisebbség védelmében is számos alkalommal szót emelt, szenvedélyesen harcolt a kisebbségi jogokért. Nézetei miatt 1945-ben letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. Sok hányattatást követően, tizenkét évnyi rabság után a csehszlovákiai Mírov börtönében halt meg. Kegyelmet a börtönben töltött évei alatt nem kapott, személyét azóta sem rehabilitálták. A prágai székhelyű Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért célja a mártírpolitikus emlékének és szellemiségének életben tartása, valamint a rehabilitására és boldoggá avatására tett törekvések elősegítése.

„Legyen a ti beszédetek "igen, igen, nem, nem"; ami ettől eltér, az a gonosztól van.” 

Mt 5,33-37

Több éve hagyomány, hogy a mírovi megemlékezés előtt egy szentmise keretében emlékeznek és imádkoznak a hívek Esterházy boldoggá avatásáért. Az ünnepi szentmisét ez alkalommal is Balga Zoltán atya celebrálta. A fenti idézet Szent Máté evangéliumából való, amely a megemlékezés napjára szánt tanítás az igenaptárban. Kapcsolódva a kiemelt idézethez, Balga Zoltán atya elmélkedésében kiemelte, hogy Esterházy János kiállt döntései mellett, hiszen számára az „igen, igen volt; a nem pedig nem.” Nemet mondott az antiszemitizmusra, a kisebbségek jogfosztására és a Vörös Hadsereggel is szembeszállt. Minden esetben vállalta szavainak és döntéseinek következményét: igent mondott arra, hogy Felvidéken maradva, a lehetetlen politikai körülmények között is az ottani kisebbségben lévő magyarokat képviselje. Vajon a mai kor embere képes volna felnőni olyan erkölcsi és emberi magasságokba, amely Esterházy számára evidencia volt?

„Te ember maradtál a farkasok között,

míg el nem haltál, mint a búzamag,

hogy termést hozzál, százszorosat.”

Részlet Lőrincz Sarolta Aranka Búzamag c. verséből

Idén a korábbi évektől eltérően a megemlékezés teljes programja Mírov faluban zajlott, köszönhetően a polgármesteri hivatal készséges hozzáállásának. A szentmisét követően a meghívottak a rabtemetőben gyülekeztek a mártírpolitikus jelképes sírjánál. Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke köszöntötte a résztvevőket. Beszédében elhangzott Lőrincz Sarolta Aranka Búzamag című szívszorító verse, amelyet Esterházy emléke ihletett. A koszorúzás ezúttal is nemzetközi részvétellel zajlott. A kegyelet koszorúját a következő szervezetek képviselete helyezte el a jelképes síremléknél: CSMMSZ Ostravai Helyi Egyesülete, CSEMADOK Pozsonyi Országos Választmánya és a CSEMADOK Pozsonypüspöki Alapszervezete, a prágai székhelyű Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, Prágai Magyar Katolikus Plébánia, Magyarország Nagykövetsége Prága, Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség, Polgármesteri Hivatal Mírov.

A program zárásaként a résztvevők egy közös ebédet fogyasztottak el a mírovi kultúrház kertjében. A finom fogásokat Bálint Zoltán, a CSMMSZ Prágai Alapszervezetének alelnöke biztosította.

Gyertyagyújtás online Gróf Esterházy Jánosért

A mírovi jelképes sírhelyen tavaly elhelyezett  Lapidaris Kő egy NFC chipet tartalmaz, mely interaktívvá teszi a síremléket. Okoseszközzel beszkennelve a követ, egy online emlékoldal nyílik meg, amely az alábbi linken is elérhető: https://lapidaris.com/cz-hu/CZ65131681Néhány kattintással egy online gyertyát is gyújthatunk, valamint néhány szép gondolatot is megoszthatunk az emlékoldalon. A Lapidaris Kő a világhírű Hollóházi Porcelán Manufaktúrában készült.