Egy bécsi este Huzella Péterrel

A Kalákáról és más zenés dolgokról

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
December 3-án, vasárnap, és 4-én, hétfőn Huzella Pétert látta vendégül a bécsi Bornemisza Péter Társaság, valamint az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége. A két zenés irodalmi esten Huzella Péter, a Kaláka egykori tagja, a Neil Young Sétány formáció gitárosa mesélt pályájáról, az egyes dalok születéséről, valamint a megzenésített versek alkotóihoz fűződő kapcsolatáról.
Egy este Huzella PéterrelEgy este Huzella PéterrelEgy este Huzella PéterrelEgy este Huzella Péterrel

Szórt fények, az asztalokon borospoharak, fenyőágak, mécsesek. Huzella Péter verses irodalmi estjére készülődünk. Valaki még elszalad egy-két üveg borért, szalvétáért, más a díszítésért felel, az előadó emlékeztetőt ír a dalok sorrendjéről. Kintről gyerekek hangja szűrődik be a terembe, a koncertre érkezők és a szomszédos iskola foglalkozásáról elmenőben lévők csoportja keveredik egymással. A Központi Szövetség és az Ausztriai Magyar Kutatóintézet által szervezett est családias légkörben zajlik. Bár kevesen vagyunk, Huzella Péter annál lelkesebben kezd el mesélni zenei pályafutásáról, a kezdeti Kalákás éveiről, a kiválásról, zenei útkereséséről. 

Az elhangzó dalokat személyes élményei váltják fel, így felidéződik egy ködös reggel, "hajnali részegség", egy piros ruhában közeledő lány alakja, az ígérettel és várakozással teli "jelenés", majd a lány fogatlan mosolya és Zalán Tibor e reggeli "csoda" ihlette verse. Huzella Péter felidézi Cseh Tamás, Bereményi Géza, Kányádi Sándor, Weöres "Sanyi bácsi" alakját, s a hozzájuk fűződő egy-egy történettel vezeti be az elhangzó énekeket. A walesi bárdok előadása után búcsúzóul megénekelteti a közönséget is, Weöres Sándor Ellentétek című versének sorait daloljuk közösen: "Mindig csak az van, ami van. Mindig csak az nincs, ami nincs..."