A Bajor-Magyar Fórum tagjainak látogatása a Gärtnerplatztheaterben

/ Várnagy Andrea /
varnagy.andrea képe
Münchenben két nagy operaház van, ezek egyike a Staatstheater Gärtnerplatz, amely a bécsi a Volksoperhez hasonlóan inkább ’népopera’. Világhírű, de a belépőjegyek nem olyan drágák. A népnek, a polgároknak épült. Különlegessége, hogy a világon csak négy olyan operaház van, és ezek közé tartozik a Gärtnerplatztheater, amelyben mind a négy zenei műfaj képviselteti magát.
Látogatás a GärtnerplatztheaterbenLátogatás a GärtnerplatztheaterbenLátogatás a Gärtnerplatztheaterben

A Gärtnerplatztheater impozáns épületében a Bajor-Magyar Fórum szervezésében ismét egy közösségépítő, informatív és zenei élményeket nyújtó délutáni programon vehettünk részt, amelyre a Fórum elnöksége és tagjai, valamint a helyi müncheni magyar közösség tagjai is meghívást kaptak. A résztvevők létszámát a színház 50 főben maximalizálta, az érdeklődés jóval nagyobb volt, a bajor és magyar látogatók fele-fele arányban tudtak részt venni.

A színház egyik vezető dramaturgja, André Borbély rendkívül érdekes német nyelvű előadása München kulturális életének egyik legfontosabb intézményével ismertetett meg bennünket, amely gazdag történelmével és változatos eseménykínálatával gazdagítja a bajor főváros kulturális életét, sokszínűségét. Kevesen tudják, Münchenben több zenekar van, mint a komoly zene fővárosának tartott Bécsben.

Az Isar déli partján található, 1865-ben alapított színházban minden évben két opera, két balett, két operett és két musical bemutatót tartanak, melyek a közönség körében nagy népszerűségnek örvendenek, a ház évi kihasználtsága átlagban 90% felett van. Aznap este a Nyomorultak című előadásra készültek, amelyet minden alkalommal telt ház előtt játszanak.

A színházi vezetés során során szó esett az épület sokéves felújításáról, annak rendkívüli technikai adottságairól, a több mint 530 embert foglalkoztató stábmunkáról, valamint a próbák és előadások folyamatáról, kihívásairól és eredményeiről. Felejthetetlen élményt nyújtott az épület összes termének és részletének megtekintése, különösen amikor az egész látogatócsapat a színpadon állhatott, és megérezhette a színészek ihletettségét, azt, amikor a 890 fős közönség elé lépnek a számukra ’mindent jelentő deszkákon’.

A zenekari próbateremben André mesélt a színház hihetetlen pontossággal koordinált munkájáról, a műszakok összehangolásáról, a zenészek, illetve a művészek közötti együttműködés fontosságáról, amely a sikeres előadás alapfeltétele, és a jelentős háttér- és jogi feladatok fontosságáról, a közreműködő művészek sok éves egyeztetéséről.

A remek hangulatú előadást az énekkari próbateremben zártuk, ahol André személyes élményeit és dramaturgiai munkájának legizgalmasabb pillanatait is megosztotta velünk. Hosszú évek óta tartó munkakapcsolatunkról és barátságunkról is szó esett, és közben Bach és Bartók művei színesítették a programot a résztvevők legnagyobb örömére.

A jó hangulatú, élménydús délután ötletét és megszervezését Ravasz Ákos mentoromnak köszönhetjük, mely méltóképpen hozzájárult a müncheni és környékbeli Fórum-közösség erősítéséhez és a város kulturális életének jobb megismeréséhez.