Augusztus 20-ai megemlékezés Jaraguá do Sul-ban

/ Molnár Orsolya Anna /
molnar.orsolya.anna képe
Jaraguá do Sul legrégebbi templomában misével emlékeztek Szent Istvánra.
Igreja Sao EstevaoSzent István templom A Szent István templom gyülekezetévelSzent István relikviák

Augusztus 27-én kicsit megkésve ugyan, de a Jaraguá-i kolónia is megemlékezett Szent István, vagy ahogy itt hívják, Santo Estevão ünnepéről. A templom a városközponttól igen távol helyezkedik el, a település régi középpontját alkotó Garibaldi részen, amely, mint a neve is mutatja, a magyar telepesek által alapított városrész volt. Az ottani templomok egy parókia alá tartoznak - így misét főként speciális alkalmakkor tartanak csak a város legöregebb templomában. 

A templom 1922-ben épült, az oltáron látható Szent István alakot Georg Wolf hozta Magyarországról, az oltár maga fából készült, amit az itteni magyar templomok sajátosságaként szoktak említeni. 

A mise portugál nyelven zajlott, s a végén megemlékeztek Szent István cselekedeteiről, példás türelméről és elhivatottságáról, melyet a kereszténység meghonosítása során tanúsított.

Mivel az itteni magyar lakosság kis lélekszámú, a gyülekezet sem nagy, ám annál lelkesebbek, Szent Istvánnak itt még saját, portugál nyelvű himnusza is van. Kérésükre az Üdvözlégy Mária szövegét tanítottam meg néhányuknak, sok új érdeklő  jelentkezett a nyelvi órákra is, ahol az elmúlt héten csoportonként emlékeztünk meg augusztus 20-áról és annak jelentőségéről.