Szent Erzsébet Magyar Iskola

Simándi László (2016)
Simándi László (2016)
Béres Orsolya (2017)
Béres Orsolya (2017)
Kurfis Ágnes (2018)
Kurfis Ágnes (2018)
Szolnokiné Jaczkó Xénia (2019)
Szolnokiné Jaczkó Xénia (2019)

„Iskolánk célja a magyar nyelv és kultúra kincseinek, hagyományainak ápolása, megőrzése valamint népszerűsítése.”

A torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola Észak-Amerika legnagyobb és legrégebben fennálló magyar iskolája. Az Iskola hivatalos működése 1935-ben kezdődött, amikor az alapítók, Kish Columba, Sylvia és Xavéria Szociális Testvérek rendszeressé tették a magyar nyelv hétvégi oktatását. 1949-től nagy létszámú iskolává fejlődött, amiben a világháború után érkező családok, majd az 1956-os menekültek letelepedése nagyban hozzájárult. Az intézmény több bővítésen és fejlesztésen ment keresztül, végül 1985-ben a Sheppard Avenue East-en, a Katolikus Egyházközség tőszomszédságában felépített Ifjúsági Központban lelt új otthonra.

2004-től Perényi Csilla igazgatónő vezetésével folyik a színvonalas oktató munka.  A Magyar Iskola saját erejéből, valamint az Egyházközség és a Katolikus Iskolaszék támogatásával tartja fenn magát. A 2016-2017-es tanévben, átalakítások miatt, az Iskola a torontói St. Edward Iskola épületében működött. Jelenleg a beíratott tanulók száma közel száznyolcvan fő. A tanítók és nevelők legnagyobb része hivatásos pedagógus. A diaszpórában egyedülálló, hogy két óvodai csoportot követve, az iskoláskorúak nyolc külön évfolyamú osztályt járhatnak végig, melynek során a magyar nyelv gyakorlásán kívül nyelvtani, irodalmi, történelmi és földrajzi ismereteket is elsajátíthatnak.

Szeptembertől júniusig szombat délelőttönként működünk. Programjaink között kórus próbák és fellépések, iskolai misék, ünnepségek, süteményvásár és „sütisütő” verseny, karácsonyi koncert, szavalóverseny, farsang és anyák napi vacsora, évzáró koncert és ballagás, előadások, valamint tanterven kívüli hagyományőrző programok szerepelnek.