Magyar Katolikus Egyházközség

Maronics Ilona Anna (2016)
Maronics Ilona Anna (2016)
Kaj Ádám (2017)
Kaj Ádám (2017)

Közösségünk 1945-ben alakult, tavaly ünnepeltük fennállásunk hetvenedik évfordulóját. A München-Freisingi Érsekség égisze alatt működünk, Nyugat-Európa legnagyobb magyar közössége vagyunk, amely a hivatalos adatok szerint tizenhat ezer főt számlál. Évi értesítőnket több mint hatezer címre küldjük ki.

Székhelyünk zöldövezetben, egy több irodából, közösségi munkára alkalmas teremből és önálló kápolnával rendelkező, háromszintes kertes épület. Négy közösség tartozik hozzánk: München, Rosenheim, Landshut, és Erding. Német mintára nálunk is rendszeres csoportmunka folyik, korosztályokra és igényekre való tekintettel.

Lelki élethez tartozó tevékenységeink: rendszeres magyar nyelvű szentmiséink, havonta gyermekmisék, illetve lelkigyakorlatok, évi zarándoklatok, imakör, bibliakör, elsőáldozás, bérmálás, rózsafűzér-társulat, a ministránsok lelki gondozása. Két énekkarunk is van, és felekezeti hovatartozástól függetlenül Erdingben, Landshuton és Rosenheimben a szentmisék után találkozókra adunk módot.

Szervezésünkben szeniorok klubja, cserkészet, színkör, baba-mama kör, német- és komputertanfolyam, valamint felnőtt és gyermek néptánc működik. Igény szerint ingyenes jogi tanácsadást, fordítást, hivatalos dokumentumok kitöltésében, ügyintézésben segítséget nyújtunk. Kulturális programokat is szervezünk, és otthont adunk a Széchényi Kör és a Müncheni Magyar Intézet által szervezett rendezvényeknek.

2014-ben a konzuli modell bevezetése miatt – mivel mi nem vagyunk jogi személy – Müncheni Magyar Hétvégi Iskolánkat átadtuk a Müncheni Magyar Intézetnek, de az Erdingi Magyar Iskola még a fenntartásunk alatt áll.

Önálló jótékonysági szolgálattal, hatóságilag bejegyzett egyesülettel, és két jótékonysági alapítvánnyal rendelkezünk. Nemzeti ünnepeinkről hol egyházi, hol világi szinten gyakran a konzulátus bevonásával emlékezünk meg.

Annak ellenére, hogy az anyaországtól távol élünk, nagyon fontos számunkra, hogy megőrizzük és ápoljuk hitünket, anyanyelvünket, hagyományainkat és mindezek fontosságát a felnövekvő generációnak is átadjuk.