Kolumbiai Magyar Kör

Domán Kornél (2023)
Domán Kornél  (2023)
Teszáry Miklós (2024)
Teszáry Miklós (2024)
Dr. Léránt Andrea (2024)
Dr. Léránt Andrea  (2024)

A Kolumbiai Magyar Kör – Círculo Húngaro de Colombia (KMK- CHC) a kolumbiai magyar diaszpóra hivatalos szervezete, melyet 2020 novemberében tizenkét alapító tag hozott létre. A Kör székhelye Kolumbiában, Villa de Leyva-ban található.

A KMK a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének tagja, Magyarország Kolumbiai Nagykövetsége és a Magyar Országgyűlés is elismerte.

2024 elején több, mint 100 aktív taggal rendelkezik és fő tevékenysége az országban élő magyar közösség összefogása, a magyar identitás erősítése, a közös diaszpóra együttműködés hálózatainak kialakítása és az összetartozást erősítő programok szervezése. Programjaikban a magyar hagyományok éltetését, a nyelv és kultúra megtartását és népszerűsítését valósítják meg. Ugyancsak fontos tevékenységük, hogy segítsék az ösztöndíjasok magyarországi tanulását.

A kolumbiai magyar lakosság területi elhelyezkedés és nyelvi szempontból egyaránt heterogén. Hozzávetőlegesen 70% százalékuk csak spanyolul ért és Kolumbia különböző városaiban, szétszórtan él. A szervezet állandó és folyamatosan megújuló célja a közösség magyar nyelvi oktatása, ezt jelenleg rendszeres heti magyarórákkal és csapatépítő találkozók szervezésével segíti.

2021 februárjában jött létre a KoMIK - Kolumbiai Magyar Ifjúsági Klub, melynek célja a 18 év alatti magyar származású korosztály nyelvi és művészeti igényeinek kibontakoztatása. Együttműködve a Bogotai Magyar Nagykövetséggel, törekszenek minden magyar nemzeti ünnep megünneplésére, az online térben közös játékokkal, kulturális, irodalmi és zenei előadásokkal.

A KMK a kolumbiai magyar közösséget az online térben is prezentálja,  honlapján és a közösségi média felületeken az általa létrehozott nyelvi és kulturális folyamatokat dinamizálja és új tereket teremt a magyar nyelv és szokások oktatásához és megőrzéséhez. Ezek a felületek megsokszorozzák a Kör munkájának hatását. A virtuális jelenlét megerősítése növelte az egyesület reprezentativitását azáltal, hogy sokkal nagyobb létszámú magyar közösséget kapcsol össze, egyetlen platformon strukturálja az összes magyar nyelvoktatási lehetőséget, és hatékonyabban támogatja a magyar származású fiatalokat a magyarországi felsőoktatási ösztöndíjak megszerzésében. A KMK jelenlegi humán tőkéje olyan szakemberekből álló csoportot foglal magában, akik az oktatás, a kultúra, a jog, a diplomáciai kapcsolatok és a kommunikációs technológiák területén nagy tapasztalattal rendelkeznek és akik a világjárvány körülményei között rekordidő alatt érték el a kolumbiai magyar közösség magas szintű növekedését. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően még nagyobb növekedést tudtak elérni.

2022-ben a KMK vezetőségének mindössze egy év alatt több, mint száz kolumbiai magyar származású családot sikerült támogatnia abban, hogy visszanyerjék magyar kulturális és nyelvi identitásukat. Sikerült az eddig egymásról nem tudó, Kolumbia különböző régióiban élő magyar leszármazottakat összekapcsolni. A tagok támogatásának köszönhetően működő KoMIK-ot Magyarországról magasan képzett önkéntesek támogatják szaktudásuk átadásával.

A Kör létrehozta a Márai Sándor Könyvsarkot Bogotában, mely az első magyar könyvtár Kolumbiában. Ugyancsak létrejött egy olvasósarok Antioquia számára, ezzel átlépve a megyehatárokat és létrehozva a KMK egy alközpontját Medellín városában, az ország gazdasági fővárosában. Adományokat gyűjtöttek a helyi egészségügyi vészhelyzetekre, egy kolumbiai természetvédelmi területen őshonos fákat adományoztak, több tucat online rendezvényen vettek részt többek között a bogotai magyar nagykövetséggel, a kolumbiai kulturális minisztériummal, a Diaszpóra Projekt Hálózattal, a LAMOSZSZ-szal, közösen. Ugyanezen együttműködés révén a KMK támogatja a fiatal kolumbiai tehetségeket a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíj elnyerésében, ezzel segítve  a két nemzet közötti szellemi értékek cseréjét.