Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület

Molnár Orsolya Anna (2016)
Molnár Orsolya Anna (2016)
Kenéz Dóra (2017)
Kenéz Dóra (2017)
Tarcsa Kitti (2018)
Tarcsa Kitti (2018)
Somogyi Kinga (2019, 2020)
Somogyi Kinga (2019, 2020)
Hammer Angéla (2024)
Hammer Angéla (2024)

Az Egyesületet (eredeti nevén: Associação Húngara de Jaraguá do Sul)

1996-ban azzal a céllal alapították, hogy a helyi magyar szokásokat, tradíciókat segítsen megőrizni illetve feléleszteni.Tevékenységének fókuszában a történelmi és kulturális örökség, valamint a műemlékek, templomok, és írásos emlékek megőrzése áll. Mindezt néptánccal egészítették ki, hogy a XIX. sz. folyamán ideérkezett magyarság öröksége fenntarthatóvá válhasson. Az egyesület tagjai több kisebb csoport megalakulását is segítették, ilyen például az Édesanyák Klubja, de sok rendezvény lebonyolítása is a nevükhöz köthető, például a Magyar Levesek Estéje, Magyar Ételek, Etnikumok Fesztiválja, valamint a Strudel Fesztivál.

Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület

1891-ben a veszprémi régióból 230 család érkezett Dél-Braziliába, ők kezdték meg Jaraguá do Sul megépítését az ún. Garibaldi városrészben.

1902-1922 között zajlottak Jaraguá do Sul első templomának építkezési munkálatai, melyet Szent István templomnak neveztek el. A templom volt az első magyar műemlék a városban.

A templom előtt rendezvények és ünnepségek lebonyolítására épült egy terem, „Salão da Comunidade Santo Estevão” néven. Mellette pedig egy ma is létező iskola „Escola Municipal Santo Estevão” található, amely alap-és középfokú oktatási intézményként működik.

1995-ben a Városháza és a São Paulo-i Magyar Ház támogatásával megalakult a Dunántúl Magyar Tánccsoport, amely a mai napig aktívan működik. A csoport első tanára Piller Gedeon, Guido volt, a São Paulo-i Pántlika táncosai kíséretében.

Egy évvel később, 1996-ban megalakult a Jaraguá do Sul-i Magyar Egyesület, amely a magyar kultúra megmentését célozta meg a városban.

1995-től kezdődtek a magyar gasztronómiai és kulturális rendezvények, amelyek mára már hagyománnyá váltak.

2005-ben az egyesület székhelye a városháza által biztosított régi Bairro Garibaldi iskola lett, ahol ma táncpróbák és kisebb rendezvények zajlanak.

A magyar nyelv sajnos elveszett a generációk során. A nyelvőrzés 2012 körül kezdődött, a nyelvórák 2014 óta váltak állandóvá, a KCSP program ösztöndíjasainak jóvoltából. 2019 októberében, egy évvel a tiszteletbeli konzulátus felállítása után, a São Paulo-i Főkonzulátus Diplomáciai Testületének jelenlétével szervezték meg az első állampolgársági átadást a régió 11 magyar leszármazottja számára.

Az Egyesület 2020 márciusában nyitotta meg a könyvtárát. Itt körülbelül 200 könyv található, melyeket az São Paulo-i Magyar Ház, a Magyar Kormány, valamint közösség tagjai adományoztak. Néhányat még Magyarországról hoztak a Rákóczi Program résztvevői.

2021-ben kezdődött meg a székház felújítása, mely 2022-ig tartott. Azóta újra személyesen, az „új” székhelyen zajlanak a rendezvények.

Jelenleg mintegy 120 aktív tagot számlál az egyesület, és becslések szerint mintegy 35 000 magyar leszármazott él a régióban.

 

Rendezvények:

A gasztronómiai rendezvényeket tekintve évente 3 olyan esemény van, amely hagyománynak számít:

- A Magyar Éjszaka, ami egy vacsora jellegzetes magyar ételekkel. Általában március és május között tartják, idén 2024-ben március 15-e alkalmából rendezik meg.

- Magyar Levesek Éjszakája, melyen különböző típusú magyar leveseket szolgálnak fel. Általában júliusban vagy augusztusban tartják.

- Délutáni Magyar Kávéház, ahol különféle édes és sós ételeket szolgálnak fel, mint például kalács, palacsinta, pogácsa, rétes stb. Általában októberben vagy novemberben tartják.

Kétévente, általában júliusban rendezik meg Rétesfesztivált, ugyanis a rétes ebben a régióban nagyon kedvelt étel. Jaraguá do Sul Santa Catarina rétes fővárosa címét is kiérdemelte és jelenleg folyamatban van az étel Jaraguá do Sul szellemi örökségeként való nyilvántartásba vétele. Ezek mellett évente, 20-30 fős csoportok számára tartanak kisebb magyar főzőműhelyeket, amelyeken magyaros ételek elkészítését tanítják. Ezekben a KCSP-ösztöndíjasok támogatását is élvezik.

Fontos megemlíteni, hogy a Dunántúl tánccsoport 28 éves útja során kategóriájában győztes volt a 2005-ben tartott Joinville Dance Festival-on, Brazília és határon túli táncosaival versenyezve. Ez az egyetlen folklórcsoport, amely a magyar hagyományt képviseli Santa Catarina államban, és Sao Paulo-val együtt a kevesek közé tartozik Brazíliában.