Gold Coast-i Magyar Egyesület (Gold Coast Hungarian Association Inc.)

Tózsa Mikolt Emese (2016, 2018)
Tózsa Mikolt Emese (2016, 2018)
Tóth Stefany Júlia (2019)
Tóth Stefany Júlia (2019)
Tóth Borbála (2024)
Tóth Borbála (2024)

Az egyesület 1989-ben alakult Adorján Ferenc vezetésével. A jelenlegi elnök Koncz Márta, aki 2022-ben vette át a szervezet irányítását. Az egyesület összesen kilenc vezetőségi taggal rendelkezik, akik másik tíz lelkes szervezővel működnek együtt.

Az egyesület legfontosabb célkitűzése, hogy a Gold Coast-on élő magyarok számára a magyar kultúrát ápoló színvonalas programokat szervezve kialakuljon egy összetartó magyar közösség ezzel is erősítve az identitásunkat és a nemzeti összetartozásunkat. A kultúra részeként az egyesület számára kiemelten fontos a magyar gasztronómia, amely tovább színesíti és fokozza a rendezvények hangulatát. Magyarország izgalmas és változatos konyhája az ausztrál és más nemzetiségű embereket is megmozgatja, így lehetőség adódik a Gold Coast-on élő magyar diaszpóra közösségnek a hagyományokat megőrizve az őket körülvevő társadalomba beilleszkedni.

Az egyesület számára kiemelten fontos, hogy a fiatalabb korosztály is aktívan részt vegyen a rendezvényeken, így számos gyermek programmal várják a résztvevőket. Az adott magyar ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozásokban, vetélkedőkben, kvízjátékokban, sorversenyekben és sok más szórakoztató programokban mérethetik meg magukat a látogatók. Az események mindig jókedvű és a vidám hangulatban telnek. A Gold Coast-i Magyar Egyesület minden évben megemlékezik március 15-ei forradalomról és szabadságharcról, az augusztus 20-i magyar államalapításról és az október 23-i 1956-os forradalomról. Emellett számos ünnephez kapcsolódó rendezvényt szerveznek, mint például a húsvét, a mikulás, a karácsony és a szilveszter, továbbá minden évben magyar katolikus szentmisékre is invitálják az érdeklődő magyar közösséget.

Az egyesület legnagyobb rendezvénye a Magyar Fesztivál, amely a Nerang Country Paradise Parklands-ban szokott megrendezésre kerülni. Az esemény célja, hogy felébressze a magyar nemzeti büszkeségérzetet és vonzóerőként működjön a fiatalabb generáció számára is. Nagy hangsúlyt fektetnek a legifjabb generáció csoportidentitásának kialakítására, valamint a magyar nyelv, történelem, kultúra és művészet megismertetésére a különböző korosztályok számára. Fontos cél továbbá, hogy lehetősége legyen más nemzetiségűeknek is megismerni a magyar kultúrát. A látogatók becsült száma akár az ezer főt is meghaladhatja.

Összességében elmondható, hogy a programjaik összeállításában előtérbe helyezik, hogy kultúránkat, gasztronómiánkat, hagyományainkat, nemzeti ünnepeinket, művészetünket olyan arányban ötvözzék egymással, hogy minél széleskörűbb igényeket elégítsenek ki, és így fokozzák a rendezvények népszerűségét.

További információ: https://www.facebook.com/goldcoasthungarianassociation.com.au