Dél-Floridai Magyar Gyermek Klub

Tamási Enikő (2016, 2017)
Tamási Enikő (2016, 2017)
Rozs Eszter Nóra (2018, 2019)
Rozs Eszter Nóra (2018, 2019)
Baán Friderika (2022)
Baán Friderika (2022)

A South Florida Hungarian Kids Club – amely a nevét túlnőve immár iskolaként funkcionálva, de a kötetlen, játékos, szórakoztató találkozásokat szavatoló jellegét megtartva – 2009 májusára datálja megalakulását, amikor megálmodói egy professzionális, kifejezetten események hirdetésére megalkotott weboldalra regisztrálták a kezdeményezést. A korábban 10-20 családot megmozgató rendszeres hétvégi találkozók meghirdetett eseményeire, rövid időn belül 127 család iratkozott fel, és látogatja azóta is kisebb-nagyobb rendszerességgel. A szombati találkozások során a szervezők az egész napot az ünnepek, a kárpát-medencei magyar kultúra és hagyományok megismertetésének szentelték. Céljuk volt a szokásokban, nyelvi kincsekben, kézművességben, de még az ételekben is átadni mindazt, amelyet „magukkal hoztak”. A foglalkozások középpontjában mindig a gyerekek álltak, és állnak azóta is folyamatosan. Legfőbb cél az ő érdeklődésük felkeltése, számukra élvezhető, ám tudásanyaggal bőven ellátott programok kivitelezése. A Kids Club 3 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az amerikai iskolai programokhoz igazodva, áttegye a találkozások alkalmait kéthetente szombatról vasárnapra, 2015-ben pedig bejegyzett non-profit szervezetté alakult. Fenntartását önerőből, szülői hozzájárulásokból, továbbá saját kézzel készített kézműves termékek vásárából oldja meg. Befogadó módon, politikai, vallási, világnézeti meggyőződéstől mentesen várja újabb tagok csatlakozását.

Jelenleg rendszeresen 30 gyerek, 4-14 év közötti diák látogatja az intézményt, amely a különböző ünnepi események, illetve a havonta megrendezésre kerülő szabadtéri programok (pl.: szüreti mulatság, sportnap stb.) során 90-100 főre is kiegészül. A beiratkozott gyermekek oktatása két csoportban történik korosztályuknak, illetve magyar nyelvtudásuknak megfelelően. A 2 óra hosszát tartó tanítás során a nagyobbak megismerkedtek már a teljes magyar ABC betűkészletének írásával és olvasásával, különböző nyelvi fordulatokkal, és most fedezik fel Magyarország földrajzát, történelmét, miközben a kisebbek az évszakokhoz, jeles napokhoz kötődő hagyományokkal, játékokkal foglalkoznak. Mindkét csoport részt vesz továbbá állandó néptánc és népdal oktatásban, hangszeres kísérettel. Az iskola gondot fordít arra, hogy folyamatosan bővítse népviselet készletét, amelyeket a fellépések során viselhetnek a gyermekek. Ilyenekre rendszeresen sor kerül karácsony, farsang, anyák napja, illetve rendkívüli események alkalmával, de volt már rá példa, hogy amerikai működésben lévő idősek otthonától érkezett felkérés.

Immár 6 éve, 6 teljesen önkéntes alapon tevékenykedő oktató alkotja az összeszokott csapat stabil bázisát, akik úgy tekintenek magukra, mint az alapok lefektetőire. „Magokat ültetnek”, ami kulcsfontosságú a külhonban felnövekvő gyermekek számára, mert egy tinédzser akkor lesz igazán büszke családja származására, és akkor akarja tovább mélyíteni a tudását, ha egész kicsiként szeretetteli, barátságos környezeteben megismerkedett a kultúrája sokszínű változatosságával. Azonban a gyerekek középpontba helyezése mellett fontos törekvés, hogy közösségként is gyarapodjon a Kids Club. A családcentrikus szemléletmódot bizonyítja a rendszeresen megrendezésre kerülő „mamivacsik”, illetve az utóbbi időben, a gyerekek foglalkozása alatt szervezett felnőtt jóga, melyek során mint közösség is összejöhetnek, találkozhatnak, legszerencsésebb esetben össze is barátkozhatnak a térségben élő magyar családok.

Jelenleg egy gyönyörű, patinás épület kapuin belül működik az oktatás, amely hozzájárul a Kids Club hosszútávú terveihez, vagyis a központ programjaiban közreműködve a másod-, harmadgenerációs, magyar gyökereiket kevésbé ápoló környékbeliek megszólításához, továbbá magyar kötődéssel egyáltalán nem rendelkezők figyelmének felkeltéséhez és a magyar kultúra közvetítéséhez számukra is.