Cork-i Magyar Iskola és Óvoda

Gigler Dóra (2016)
Gigler Dóra (2016)
Dr. Merényi Hajnalka (2017)
Dr. Merényi Hajnalka (2017)
Dr. Csobánka Zsuzsa Emese (2018, 2019)
Dr. Csobánka Zsuzsa Emese (2018, 2019)

A magyarok száma Írországban a 2004-es évtől, Magyarország Európai Uniós tagságával és az írországi munkaerőpiac megnyitásával emelkedett a jelenlegi körülbelül tíz-tizenkétezer főre, amelyből Cork város és megye környékén közel ötezren telepedtek le. Az itt élő magyarok komolyabb közösségépítése 2008-ban, a Hungarian Cultural & Leisure Club megalakulásával kezdődött, majd két évvel később megfogalmazódott egy magyar iskola és óvoda megalapításának ötlete is.

Az iskola alapítói Szűcs Erzsébet (Cork-i Magyar Kulturális Egyesület vezetője), Bothné Rékai Zsuzsanna (gimnáziumi tanár) és Pap Júlia (tanító). Az Iskola jelenleg önálló szervezetként működik. A Cork-ban élő magyarok életében ez egy nagyon fontos lépcsőfok, a hétvégi Magyar Iskola és Óvoda a valódi kétnyelvűség eléréséhez elengedhetetlen feltétel, és a magyarországi visszailleszkedést is segíti. Iskolánk és óvodánk működése önkéntes, pedagógusaink Magyarországon végzett szakemberek, akik szociális tevékenységként vállalják vasárnaponként a tanítást

Az Iskola és Óvoda 2010 szeptemberében kezdte meg működését, a hivatalos megnyitó 2010. október 2-án egy Jótékonysági Est keretében zajlott. Több költözés után az iskola és óvoda jelenleg a Calderwood Roadon, egy nagyobb épületben működik, amely hétköznaponként bölcsődeként és óvodaként üzemel. Tökéletesen felszerelt, négy nagy terme és egy konyhája van, amiben ugyancsak tanítás folyik, hátul még egy iroda és kisebb szoba található, ahol iskolánk pszichológusa fogadja azokat a szülőket, akik ezt igénylik.

A rendszeres foglalkozásokon túl ösztöndíjasaink és más magyar meghívott vendégek segítségével számos külön programot is szervezünk. Így például megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalomról, volt zenei foglalkozás, bábelőadás, néptáncbemutató és irodalmi beszélgetés, valamint – a gyerekek legnagyobb örömére – Mikulás és Karácsonyi ünnepség, farsang, anyák napja és természetesen gyereknap is.

Elérhetőségünk: www.corkisuli.com 56