Calgary-i Magyar Kultúregyesület

Kalina Veronika (2016)
Kalina Veronika (2016)
Megyesi Eszter (2017)
Megyesi Eszter (2017)
Puskás Veronika (2019)
Puskás Veronika (2019)
Szabó Andrea (2022)
Szabó Andrea (2022)
Boldizsár Botond (2023)
Boldizsár Botond (2023)

A Sziklás-hegység lábánál fekvő albertai nagyvárosban, Calgaryban a magyar élet gazdag és pezsgő. Az 1920-as években ideérkező hatalmas magyar bevándorlási hullám hamar elkezdte intézménnyé szerveződést, és 1931-ben megalakult a Calgary-i Magyar Kultúregyesület. Első kiadott alapszabályukban az alapító tagok elsődleges célként a „hazafiasság megőrzését és előremozdítását” tűzték ki. 

Az évek során – a hullámzó történelmi eseményekkel összhangban – Egyesületünk élete is hol fellendült, hol visszafogottabbá vált, ám a mai napig elsődleges célkitűzésünk a magyar kultúra megőrzése és továbbadása. Igyekszünk figyelni a generációs különbségekre, a korosztályok különböző kulturális igényeire, programjainkkal szeretnénk minden magyart megszólítani, és színes palettát nyújtani. Jelenleg több mint háromszáz klubkártyával rendelkező tagunk van, és a Calgary-i Magyar Kultúrközpont nagy és jól felszerelt épületét 1996 óta tudhatjuk magunkénak.

Az Egyesület megalakulása óta kisebb megszakításokkal rendszeres, havi vacsorákat, zenés-táncos esteket rendez, ahol a résztevők száma százötven és kétszáz körül mozog, a korosztály pedig meglehetősen szórt. A finom hazai ízek mellett élőzene biztosítja a remek hangulatot. A nemzeti ünnepek alkalmából a megemlékezést a többi magyar szervezettel összefogva mindig az Egyesület székhelyén tartjuk. Szezonális ünnepeinken főként a fiatalabb korosztályra koncentrálunk. A vers- és színházművészetet kedvelők is megtalálják nálunk a számukra megfelelő programokat. Egyesületünk bekapcsolódott a magyarországi Amargant Színházi Műhely által létrehozott országhatárokon átívelő felolvasóest programsorozatba, melynek neve Okuláré Projekt. Az alapelgondolás az, hogy adott témára, kimondottan erre az alkalomra készült műveket a programban résztvevő városok szervezetei egy időben olvassák fel, és minden mű után rövid megbeszéléssel kifejtik véleményüket, megvitatják gondolataikat. A kéthavonta megrendezett esteken a darabok utáni beszélgetések mindig érdekesek, izgalmasak.

Az állandó programjainkon kívül sok magyarországi vendégművész észak-amerikai turnéjának állomása vagyunk. Ezek kiválasztásakor is figyelünk arra, hogy a sok különböző kulturális igényt kielégítsük.

A saját székhely mélyen meghatározza a diaszpórában élő közösségek életét. Hálásak vagyunk érte, hogy 1939 óta mindig is volt tető a fejünk fölött. Az Egyesület programjain kívül természetesen szorosan együttműködünk a város többi magyar szervezetével, így a Bartók gyermek néptánccsoport és a Vadrózsa felnőtt néptáncegyüttes is a Kultúrközpontban tartja próbáit.

A Calgaryi Magyar Kultúregyesület a Kőrösi Csoma Sándor program kezdete óta befogadó szervezet, eddig három ösztöndíjast látott vendégül.

Elérhetőségünk:     www.facebook.com/calgaryi.magyarhaz?fref=ts

blog oldalunk:    http://hcca-calgary.blogspot.ca