Burg Kastl ALUMNI Egyesület

Munkácsy Katalin Fruzsina (2016, 2017)
Munkácsy Katalin Fruzsina (2016, 2017)
Bodorné Péter Judit (2022, 2023)
Bodorné Péter Judit (2022, 2023)

Az 1958-2006 között Bajorországban működő Burg Kastl-i Magyar Gimnázium évtizedeken keresztül a szabad világ egyetlen magyar iskolája volt. A mai Alumni egyesület elődje 1972-ben alakult, és egy ideig a Kastlis diákok érdekképviseleteként működött.

Az iskola sajnálatos megszűnése után az öregdiákok egy csoportja kötelességének tartotta, hogy újjáélessze az egyesületet. Szerették volna volt gimnáziumuk szellemi és tárgyi hagyatékát megmenteni, illetve a jövő generáció számára átmenteni. Ebben a szellemben sikerült a német Alumni egyesületet „Csipkerózsika-álmából” felébreszteni, és újra hivatalosan, Burg Kastl Alumni e.V. címen bejegyeztetni. Az egyesület alapvető célja a Kastlis diákok összefogásának elősegítése, találkozók szervezése, és a kapcsolatok ápolása. A „non-profit” alapon működő szervezet további fontos céljai az egykori Burg Kastli Magyar Gimnázium tárgyi hagyatékainak gondozása, és a személyes kapcsolatok egész világra kiterjedő erősítése az iskola és elődjei egykori diákjai között.

Több online fórumot is létrehoztak: egy honlapot ( www.kastlalumni.eu), van fb oldaluk (https://www.facebook.com/groups/6271882587 ), és azon belül több nyilvános és zárt csoport. Egy régi diáktársuk nagylelkű anyagi segítségével megvásárolták a megmaradt kastli tárgyi hagyatékot, könyveket, érettségi tablókat, néptánc kellékeket, évkönyveket, melyeket részben magyar iskoláknak ajándékozták, részben kiállításokon mutatnak be. Jelenleg a Lakiteleki Népfőiskola egyik épületének termében van egy állandó kiállításuk. Nagyon fontos, hogy a kiállítás létrejötte nem csupán a régi diák anyagi segítségével jött létre, hanem a segítő kezek erejével is többen hozzájárultak. 2007-ben először és azóta több sikeres, úgynevezett „Kastli törzsasztal találkozót” szerveztek Budapesten, Münchenben és Frankfurtban, ... melynek hamarosan éppen Nürnberg ad otthont. Ezeken az alkalmakon többnyire minden Kastlis generáció nagy számban megjelenik. Évi rendszerességgel megtartják „Balatoni Találkozó”- jukat. 2008. Pünkösdjén, a gimnázium ötven éves évfordulójára egy nagyon sikeres találkozót szerveztek, amelyen több mint ötszáz régi diák jött össze a világ minden tájáról. Ettől kezdve minden év Pünkösdjén érettségi találkozókat szerveznek és támogatnak Burg Kastlban. 2023-ban volt az intézmény megalakulásának 65. jubileuma, mely szintén sokakat megmozgatott.

2010. júniusában értékteremtő és magyarságmegőrző munkájukért a Burg Kastl Magyar Gimnázium és elődei bekerültek a „magyar szellemi élet” láthatatlan múzeumába.

„A Múlt a Jövőért Akció” (MaJA) címmel és a „Segítsünk, ahogy minket is segítettek” mottóval minden évben nagyszabású gyűjtési akcióval határon túli magyar iskolákat és diákokat támogatnak. Ilyenek voltak: Szent István Líceum – Munkács, Szent Erzsébet Líceum – Gyimesfelsőlok, Emmausz Kollégium Nagyberecske, Tompa Mihály Református Gimnázium – Rimaszombat,
Ezen felül mintegy 300 db kórházi ágyat juttattak el Ceglédre, Szolnokra a helyi kórházakba, ill. Szegedre egy idősotthonba. Az egyesület tagjai a Burg Kastl Magyar Gimnázium ill. a Németországban korábban működő magyar gimnáziumok öregdiákjai, továbbá tiszteletbeli tagként az iskola egykori tanárai.

Az egyesület székhelye Kastl, egyesületi tagok száma 190 fő.