Arany János Magyar Iskola

Kürti Csaba (2018, 2019)
Kürti Csaba (2018, 2019)
Balla Barbara (2019)
Balla Barbara (2019)
Kobál Anna (2022)
Kobál Anna (2022)
Tifán Sára (2023)
Tifán Sára (2023)

A hamiltoni magyar közösség tagjai elszántak és minden erejükkel igyekeznek megtartani a magyarságot, továbbadni gyermekeiknek a magyar öntudatot. Ez megvalósul a keddi magyar iskola, a néptánc, a cserkészet és az egyház tevékenységein keresztül. Ezek az egységek elválaszthatatlanok egymástól, hiszen nagy az átfedés a résztvevők között. A 4 fő közösségi terület szoros kapcsolatban áll, egymást kiegészítve, rendszeresen megtartják foglalkozásaikat és összehangoltan működnek.

A hamiltoni magyar cserkészet, egy kisebb leány és egy fiú csapatokból összevont nagyobb, közel 40 fős cserkészcsapattal indult 2022 szeptemberében. A gyerekek óvodás kortól, gimis korosztályig vesznek részt a heti szinten megtartott foglalkozásokon a  katolikus templom erre a célra kialakított termeiben. A leány és fiú cserkészcsapatok külön is szerveznek programokat, de együtt táboroznak, vesznek részt a megemlékezéseken, kirándulásokon. A hamiltoni és torontói magyar cserkészeknek közös rendezvényeik (táborok, tábortüzek) is vannak, illetve eljárnak egymás báljaira, nagyobb eseményeire. A Rozmaring Néptáncegyüttes két tánccsoportot működtet általános- és középiskolás diákok számára, illetve alakulóban van egy harmadik csoport felnőttek részére. A próbákat vasárnaponként tartják a templom dísztermében. A tánctanárok komoly tapasztalattal rendelkeznek, munkájukat lelkiismeretesen végzik és igyekeznek minél több fejlődési lehetőséget biztosítani a csoportoknak. Nem csupán a táncpróbák keretén belül mozognak, hanem aktívan részt vesznek ünnepségeken, és rendszeresen vendégei  más városoknak is.

Az Arany János Magyar Iskola a 2023/2024-es tanévben három osztállyal és egy óvodás csoporttal indult. A gyerekek magyar nyelvtant, történelmet, irodalmat, magyar kultúrát tanulnak. Idén a három osztály közül egy van, ahol a magyarul még nem beszélő gyerekek alapoktól induló nyelvoktatása zajlik.

Az egyházi tevékenységekből leginkább az idősebb korosztály veszi ki a részét, ebből kifolyólag, elsődleges cél az ifjúság és a középkorú korosztály bevonása. 2024-től gitár órák indultak és  hamarosan ifjúsági szentmisék szólítják meg a fiatalokat és mindenki mást is, aki eltávolodott az évek során.

A rendszeres programokon kívül, évente megrendezésre kerül a Szüreti- és Farsangi bál, a magyar hagyományos lakodalom napja, az ’56-os megemlékezés a  március 15-ei megemlékezés, az Erzsébet ebéd,  az iskolák közötti szavalóverseny, az  idősek otthonának látogatása, a karácsonyi, húsvéti és egyéb jelentős ünnepek közösségi tevékenységei. Mindezek megszervezését teljes odaadással végzik a közösség oszlopos tagjai, de a munkamegosztás is megmutatkozik, hiszen mindig jelen van a segítségnyújtás, elsősorban szülőktől, magyar vállalkozóktól, önkéntesektől. Összességében nagy létszámban és összhangban dolgoznak a közösség tagjai és minden évben egyre több új helyről vagy országból érkeznek vendégek ezekre a programokra.