Arany János Magyar Iskola

Kürti Csaba (2018, 2019)
Kürti Csaba (2018, 2019)
Balla Barbara (2019)
Balla Barbara (2019)
Kobál Anna (2022)
Kobál Anna (2022)
Tifán Sára (2023)
Tifán Sára (2023)

A kanadai Hamilton Katolikus Iskolaszékének felkérésére 1980-ban alakult iskolánk, amely Arany János, a magyar szerelmesének nevét viseli. Ontario állam kormánya anyagilag is támogatja a nemzetiségi iskolákat, így a helyi iskolaszék gondoskodik az épületről, a tanárok fizetéséről, ezzel együtt mind a tanárok képesítése, mind pedig a tanulókkal való foglalkozás meghatározott szabályokhoz kötött. Az elmúlt évtizedek alatt iskolánk négy igazgató vezetésével, szinte változatlan tanári gárdával működik, akik egymás iránt mindig tisztelettel és szeretettel viseltettek, és ez nagymértékben hozzájárul az intézményben uralkodó kitűnő hangulathoz.

A legjobb években több mint száz volt a tanulók létszáma. A folyamatosan működő óvodai csoportokon és elemi osztályokon felül – a tanulói létszámtól függően – indítunk középiskolai tanfolyamot is.   

Harminc év alatt számos magyar család és gyermek jutott nálunk igazi sikerélményhez. Tanulóink szeretnek ide járni, és változó okokból, de legtöbbjük a magyar nyelvet is fontosnak érzi. Sokat köszönhetünk azoknak a szülőknek, akik otthon is erősítették gyermekeikben a magyar tudást. Az évente rendezett szavalóversenyek pedig nem csak tanulóink önbizalmát erősítik, hanem iskolánk jó hírét is öregbíti a helyi közösségben.

Tanári karunk számára a legfontosabb közös értékek a bizalom, az elfogadás, a kitartás és a remény. Ma már egykori diákjaink hozzák ide gyermekeiket, sőt van olyan pedagógusunk is, aki maga is tizenkét évig iskolánk tanulója volt.

A játékos tanulás, az izgalmas rendezvények, kirándulások mellett a magyar népzene tanítása, a népdaléneklés is programunk szerves részét képezi, hiszen életben tartja a nyelvet és a szokásokat.

A helyi iskolaszék mellett intézményünk számos szervezettel és helyi közösséggel ápol szoros kapcsolatot, és támogatóink közé tartozik a Balassi Intézet, a Rákóczi Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége is.