Tanítás Argentínában

/ Bába Hajnalka /
baba.hajnalka képe
Meghívást kaptunk az argentin táncosoktól és csoportvezetőiktől, hogy tartsunk a mi uruguayi táncosainkkal közös táncházat a hétvégén Buenos Airesben. Nagyon megörültünk a meghívásnak, azonnal összecsomagoltunk és útra keltünk négy uruguayi táncossal. Az út hosszú és fárasztó volt, de jó hangulatban telt.
Tancproba a Kolomp csoporttalTancproba a Kolomp csoporttal

Az augusztus 25-27-i hétvégére kaptuk a meghívást az argentin táncosoktól és csoportvezetőiktől, melyet örömmel fogadtunk. Összecsomagoltunk, útnak indultunk táncosaink: Lore Kagyerjak, Maria Eugenia Souza, Oscar Kagyerjak, Lucho Ekker társaságában. Az út hosszú és fárasztó volt, de jó hangulatban telt, ittuk a mate teát, sokat nevettünk, beszélgettünk és gyönyörködtünk a tájban. Körülbelül hat órai utazás után érkeztünk meg Buenos Airesbe. Még tartott a táncpróba, így hamar be tudtunk kapcsolódni a munkába. Felcsíki táncokat tanultak éppen akkor a táncosok Virág Zsombortól. A táncpróbát követően közös grill sütésen vettünk részt, amely szintén nagyon jó hangulatban telt. Jó alkalom volt, hogy megismerjem az argentin táncosokat, tánctanárokat. Hajnalig beszélgettünk, számos új ismerőssel és baráttal lettem gazdagabb ezen az estén.

            Szombat délelőtt kicsit besegítettem Zsombornak a tanításban. Próbát tartottunk a Kolomp és a Tininkó csoportoknak. A Kolomp csoportban most mezőségi táncokkal foglalkoznak, Zólyomi Kati és Zsombor tartotta a próbát de örültem, hogy én is bekapcsolódhattam és velük együtt taníthattam egy keveset.

            A Kolomp csoport tagjai idősebb (50-70) éves emberek, akik szabadidejüket nem sajnálva vesznek részt és sajátítják el az újabbnál újabb anyagokat a táncpróbákon. A Tininkó csoport tagjai főleg egyetemisták és serdülők, akiknek széki táncokat tanítottunk közösen Zsomborral. A próbán sajnos kis létszámmal voltak aznap jelen, de ennek ellenére elmélyülten tudtunk velük dolgozni és nagyon jó hangulatban telt a próba. A szombat esti asado csak a bemelegítés volt, az igazi hajnalig tartó mulatság a szombat esti táncház volt, amelyet már mindenki nagyon várt. Az argentin Magyar Otthonban, a Mindszentynumban tartottuk meg a táncházat. Felcsíki, széki, magyarbődi, mezőségi, és moldvai táncokat táncoltunk. Hajnali négyig mulattunk a táncosokkal. Másnap estefele indultunk haza az uruguayi táncosokkal. Előtte még közös gulyásfőzésre került sor az argentin táncosokkal a cserkész iskola udvarán. A gulyást Kerekes Miki argentin táncos főzte. Miki sűrűn szokott Magyarországra utazni. Legutóbb öt hónapot töltött Magyarországon és csak pár napja érkezett haza. Nagyon érdekli a magyar konyha, szeret magyar ételeket készíteni a táncosoknak és barátainak, egyszer szeretne majd egy saját éttermet, ahol el tudja készíteni kedvenc ételeit. A gulyás nagyon finom lett, miután megettük, elindultunk haza.

Eseménydús hétvége volt mindannyiunk számára, mindenki elfáradt a végére, de jól éreztük magunkat. Remélem, a közeljövőben még lesz lehetőségem, hogy együtt dolgozhassak az argentin oktatókkal, tánctanárokkal!