Rövidhírek Queenslandből

/ Bartos Krisztina /
bartos.krisztina képe
Egy percre sem áll meg a magyar élet Queenslandben. Az elmúlt hetekben rengeteg rövidebb program is lezajlott a nagyobb lélegzetvételűek mellett.
A magyar rádió stúdiójábanInternational CaféMagyar est a Német KlubbanMarian Valley

A magyar rádióban hétről-hétre beszámolunk a már lezajlott események sikeréről, és hírt adunk az elkövetkező programokról. Mivel a stúdió Brisbaneben van, én viszont a Gold Coast-on lakom, a híreket otthon olvasom fel, a hangfelvételt pedig elküldöm a szerkesztőknek. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy volt alkalmam a stúdióban, élőben is részt venni a rádiózásban, remélem a lesz még ilyen! Egyrészről borzasztó izgalmas, és egész más varázsa van az élő műsornak, másrészt nagyon jól szórakoztunk a szerkesztőkkel. Bízunk benne, hogy a hallgatók is legalább annyira élvezték a műsort, mint mi.

Augusztus 13-án a Német Klubban volt magyar est, mely igen nagy látogatottságra tett szert, hiszen nagyjából 200-250 magyar gyűlt össze az eseményre. A finom ételek és a vidám beszélgetések mellett még műsorral is szórakoztatták a vendégeket, többek között V. Molnár Judit opera-énekesnő előadásában gyönyörködhettünk, volt humoros könnyűzenei program, fellépett a Tulipán néptánccsoport és végül, de nem utolsó sorban, hajnalig tartott a buli. Nagyon jó volt látni, hogy hatalmas a tömegnyomor a táncparketten; természetesen a talpalávaló végig magyar muzsika volt.

Augusztus 15-én rendezték meg az International Café nevű programot a Gold Coast-on, melyen különféle egyesületek, nemzetek képviseltették magukat. Amellett, hogy mindenki kapott egy asztalt, melyet kedvére feldíszíthetett, reklámozhatta a programjait, egész nap volt műsor a színpadon. Volt minden, amit el lehet képzelni, a törzsi táncoktól kezdve, a harci bemutatókon át az énekesekig. A magyar asztal képviseletében a fő célunk a Hungaro Fesztivál reklámozása volt, de emellett persze örültünk bármiféle érdeklődésnek. A színpadon itt is V. Molnár Judit öregbítette a magyarok hírnevét csodálatos operaéneklésével.

A fesztiválra ellátogatott Melbourne-ből a katolikus közösség 40 tagja, akiket szeptember 6-án felkísértünk Marian Valley-be. Ez a varázslatos völgy amellett, hogy egy gyönyörű park, otthont ad sok-sok nemzet kápolnájának és egy nagy templomnak is. Ide nem csak vallási meggyőződésből zarándokolnak el az emberek, hanem akik egy kis békére, nyugalomra vágynak. Tényleg magával ragadó a hangulata. Gyönyörű környezetet ad a magyar Boldog Özséb kápolnának, mely 2012-ben épült fel a queenslandi magyarok adományaiból és áldozatos munkájából. Mi, a helyi szervezők már korábban megérkeztünk, felkészültünk a melbourne-i társaság érkezésére, hiszen ebéddel is megvendégeltük őket. Érkezésükkor Laczkó Mihály atya tartott misét, majd közösen felsétáltunk a kápolnánkhoz. Ezután következett az ebéd és a kötetlen, vidám beszélgetés ideje. Testünk-lelkünk jóllakott ettől a szép naptól.