"Tágasságot nekünk is, ha kicsinyek vagyunk is!"

Különleges farsangi ünnepség New Jersey-i óvodában

/ Retkes Kincső /
retkes.kincso képe
Farsang utolsó napja különleges volt a garfieldi magyar óvodások életében. A megszokottól eltérően nem csak az óvoda volt és jelenlegi tanulói vettek részt a mulatságon (mint ahogy a Szent Mihály napi, szüreti és karácsonyi ünnepségen történt), de a jövőre óvodakorba érő gyermekek és a New Brunswickon működő mindennapos óvoda is elfogadta meghívásunkat.
Népies díszítés várta a gyermekeket32 gyermek vett részt a rendezvényenKolbászevő versenyre is sor kerültCsikósok, betyárok, népi ruhás lányok

Miután megérkeztek vendégeink, mindenki rögtön feltalálta magát. A gyermekek birtokba vették a garfieldi cserkészházat s a két óvoda tanulói, kicsik és nagyobbak mind együtt játszottak. Az ismerkedés után összesen 32, 1-6 év közötti óvodás kezdett neki a farsangi mulatságnak.

A zenés-táncos körjáték keretében megismerkedtünk a farsangi szokásokkal, különös tekintettel a busójárásra. A játék közben megismertük, hogyan is szórakoztatták magukat a kisgyermekek a faluban réges-régen, milyen nehéz munka volt a libahajtás és hogyan készülődtek a mulatságra a fiatalok. A játék után mindenki felvette jelmezét így az óvodásokból egy-kettőre gazdasszony, betyár, csikós, kiskakas vagy lovag vált. 

A gyermekek ezután belevetették magukat a vásári forgatagba. Sok-sok állomás várta őket izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal. Volt, ahol szivaccsal kellett eltalálni egy bohócot, ahol bolga ugrást gyakorolhatták vagy éppen diót kereshettek egy nagy tál kukoricában. Volt még lehetőség toronyépítésre, sőt egy jósnőhöz is ellátogathattak a gyermekek. Miután mindent kipróbáltak, az óvodások tánctudásukat is megmutathatták a táncházban. A sok feladattól mindenki nagyon megéhezett, ezért közösen ebédeltünk, majd a nap végén az I-re a pontot a hagyományos farsangi fánk tette fel. 

Mindenki kellőképpen kimulatta magát ezen a napon, s fáradtan de elégedetten indultunk haza, hogy másnap már a böjti időszakra koncentrálhassunk.