Ottawa: Színházi előadás a Vajdaságból

De ki viszi haza a biciklit?

/ Nagy Dóra /
nagy.dora képe
2018. április 21-én érkezett meg Ottawába a Krizsán Szilvia vajdasági színésznő nevével fémjelzett "De ki viszi haza a biciklit?" előadás. Az esemény érdekes műfaji besorolása: víg monodráma, lakodalmas valóságrock egy felvonásban, avagy a megmondónéni monológja. Ez a színes műfaji kavalkád valóban érvényesült az előadásban, a közönség állva tapsolva köszönte meg az élményt.

A "De ki viszi haza a biciklit?" című előadás a vajdasági falusi kisemberről szól. Az előadásban hallott szituációk, élethelyzetek a valóságnak megfelelőek, mivel a szöveg írója, Szerbhorváth György szociológus gyűjtéseire alapszik. A megformált karakterek mind-mind valós személyek élettörténeteiből lettek rekonstruálva. Azt hiszem, ez a hitelesség adta az előadás valódi értékét.

Az előadás figyelemmel követése közben felmerült a kérdés. vajon a színpadon látott és hallott élettörténetek mennyire tudják megfogni a kanadai magyar közönséget, mennyire érthető számukra? Érdeklődve  a közönség körében valóban voltak többen a hallgatóságból, akiknek vagy a vajdasági tájszólás vagy egyszerűen csak a lefestett élethelyzetek miatt nem volt megkapó az előadás vagy mindössze nem látták értékét, mert nem értették teljes mértékben a látottakat és hallottakat. Ugyanakkoor egy színdarab, amely ilyen megosztó, mindenkit elgondolkodtatott.