Az őszi betakarítástól a farsang végéig tartó időszakban elődeink a fonást, azaz a kenderszösz vászonneművé való alakítását végezték. Az erre a munkára kialakult helyszín és intézmény a fonó, a fonóka, vagyis a guzsalyas lett, amelynek különböző szerveződésű formái ma is ismertek.
Általában a lányok és asszonyok gyűltek össze a guzsalyasban, de gyakoriak voltak a vegyes fonók és a táncos fonók is. Ilyenkor a nők munkája mellett a férfiak is megjelentek, különféle játékokat játszottak, mint például a betyárjáték, és természetesen a tánc és mulatság sem maradt el.
A hagyományos fonókák akkor szűntek meg, amikor a kenderszösz házi feldolgozásának helyébe az ipari feldolgozás lépett. Ám a kalákában végezhető munka, a beszélgetésre, társaságra, együtt töltött időre való igény nem szűnt meg a fonók felszámolásával.
A Csöbörcsök Kultúregyesület szervezésében megvalósuló első guzsalyas esten is ennek lehettek tanúi a résztvevők. A gondolat, hogy guzsalyas szerveződjön, egy régi álom, amely gyerekkori emlékekhez, a konyhából jövő különleges illatokhoz, a szobából hallatszódó jó hangulathoz fűződik. Kemény József a Csöbörcsök Kultúregyesület élén ezt a kellemes hangulatot megidéző programsorozatot indította útjára 2024. október 19-én barátaival, táncosaival karöltve.
A Csöbörcsök első guzsalyas estje a régi hagyományok mentén szerveződött: az estét közös énekléssel, mesékkel kezdték a résztvevők, majd előkerült a kézimunka, jobban mondva ez alkalommal a kézműves, amihez inkább a lányok, asszonyok ültek le, míg a legények, férfiak más elfoglaltságot találtak maguknak.
A jó illatokról, finom falatokról maguk a programra érkezők gondoskodtak egy tálca süteménnyel, szendviccsel, illetve különböző frissítőket is találtak a szomjukat oltani vágyók. Az est végén még a karaktercipők is előkerültek: ezúttal a jászsági lassú csárdás lépéseivel, dallamaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.
A novemberi guzsalyas témája az advent lesz, így kézműves elfoglaltságként adventi koszorút készíthetnek majd a résztvevők. Erre az estre is szeretettel várjuk az érdeklődőket.