Üzenet haza, üzenet a még karanténban lévő honfitársaknak Buenos Airesből

Több mint 100 napja tart a kötelező karantén Argentínában

/ Vágási-Kovács Anna /
vagasi.kovacs.anna képe

Miközben Magyarországon és Európa számos országában a járványhelyzet lecsendesedését követően újra kezd visszaállni az élet a rendes kerékvágásba, Argentínában, a világjárvány elhatalmasodásával életbe léptetett kötelező karanténban töltött napok száma június 26-ával elérte a 100-at. 

A buenos aires-i magyar közösség felelősségteljes hozzáállása révén gyakorolt, idejében, önként vállalt otthonmaradás miatt már március közepe óta nincsen lehetőség a közösségépítő rendezvények megtartására. A kapcsolatok ápolása az online térben folytatódik.

A Buenos Airesben élő magyar közösség összetartó, tudnak egymásról, törődnek egymással, magyar identitástudatuk erős, tiszteletre méltó. Itt a karantén magányában sem marad az ember egyedül, az egymás iránti szeretetteljes odafigyelés lélekerősítő ebben a kihívásokkal teli időszakban. Szeretettel üzennek egymásnak, Magyarországnak, a diaszpóra magyarságának szerte a világban, ahol még tart a járvány elleni küzdelem.

Noha a Magyar Kulturális Központ, a Mindszentynum most a rendezvények hiányában kicsit csendesebb, a Club Hungáriában sem rotyog egy ideig a pörkölt a fazékban, és nem kopognak a karaktercipők, a gyülekezet tagjai sem ölelhetik egymást “áldás, békességgel”, a könyvtárban Anikó néni sem fogadja most az olvasókat, a Zrínyi Ifjúsági Kör ismeretterjesztő, csapatépítő alkalmait is online tartjuk, csendesek a Szent László Iskola tantermei és a magyar óvodában sincsen gyerekzsivaj, de teret kapott a kreativitás.

Vasárnaponként a hívek online istentiszteletre gyülekeznek, a magyar nyelv játékos tanulásába, gyakorlásába online be tudok vonni messzebb élő gyerekeket is, akik a Diaszpóra Táborban ismerkedtek először a magyar nyelvvel, Skype-on tanultunk verseket a MegaVers felhívásra, játékos nyelvtanuláshoz készítettünk történeteket, szerkesztünk gyakorlatokat, felértékelődtek a személyes beszélgetések – gyakrabban csörögnek a telefonok, továbbá online óvodai és iskolai foglalkozásokat tartunk.

Ebben az időszakban korlátozottan tudjuk elhagyni otthonainkat, így jobban van időnk egymásra, a családra, a közösségre. Azon dolgozunk, hogy derűs szívvel tudjuk megélni a helyzet adta áldásos lehetőséget, és Benedek Lászlóné Micsinay Mária, az Argentínai Magyar Református Egyház főgondnokának üzenetét hamarosan új lendülettel tudjuk érvényre juttatni: “Ezekben a nehéz időkben szeretettel gondolok szülőhazámra, és remélem, hogy e nehéz idők után megerősödve, jobb emberként fogjuk építeni továbbra is a kapcsolatot az óhaza és a diaszpóra között. Áldás, békesség!”

Üzenet haza, üzenet a még karanténban lévő honfitársaknak Buenos Airesből