Üzenet haza

A magyar kultúra összeköt

/ Kasza Krisztina /
kasza.krisztina képe

Hogy lélekben mind együtt ünnepelhessük az október 23-i nemzeti ünnepünket, Kovács Norbert "Cimbi" és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület felhívást tett közzé a határon túli és a diaszpórában élő magyaroknak. A világ minden pontjáról várták az üzenetek, melyeket aztán a világ magyarjainak és az ,,otthon maradottaknak" továbbítanak. Ez lehetett valóban egy konkrét üzenet, de akár vers, ének, tánc vagy akár egy zenemű is. 

Mivel a montevideói magyarok jó barátságot ápolnak Cimbiékkel, nem volt kérdés számukra, hogy csatlakoznak a felhíváshoz. Bár ez évben személyesen nem találkozhatnak sem Magyarországon, Kiscsőszön, sem pedig itt Dél-Amerikában, ezek az események mégis összekötnek mindannyiunkat. A Szivárvány és Tündérkert tánccsoportok mi mással készülhettek volna, ha nem tánccal: a Szivárvány szatmári, a Tündérkert pedig bonchidai táncokkal üzent haza. 

Azért, hogy az uruguayi magyar közösség többi tagja is elküldhesse üzenetét, közzétettük a magyar költészet napjára készített versfolyamunkat is. Itt megtekinthető Kosztolányi Dezső: Boldog szomorú dal című költeménye is a montevideói magyarok tolmácsolásában: https://www.korosiprogram.hu/galeria/videok/boldog-szomoru-karantenban

Üzenet haza - A magyar kultúra összeköt - Tündérkert Táncegyüttes, Montevideo, Uruguay

Üzenet haza - A magyar kultúra összeköt - Szivárvány Táncegyüttes