'56-os ünnepség Münchenben

/ Marton Krisztián /
marton.krisztian képe

Münchenben október 21-én került megrendezésre az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnep- és emlékműsora. Müncheni szokás szerint a katolikus és református gyülekezet felváltva szervezi az alkalmat, és idén a Müncheni Magyar Nyelvű Református Gyülekezet vállalta a szervezést. Az összegyűlt ünneplő sokaságot Csákvári Dániel, a református gyülekezet lelkésze köszöntötte. Ünnepségünkre főelőadóként Jerzy Snopeket, Lengyelország budapesti nagykövetét hívtuk meg. Az ’56-os forradalom idején nagyon sok segélyszállítmányt kaptunk, Lengyel testvéreink mellettünk álltak, így az ünnepség műsorában Nagy Kálmán: ’56 Himnusza című, az Avanti ragazzi di Buda dallamára írt indulója (a református gyülekezet kórusa adta elő) után a Nagykövet Úr beszéde következett.

Ezt követően Kristóf Réka énekesnő énekelt el három gyönyörű magyar dalt, majd két vers is elhangzott, az egyiket Szabadi Gergely, a másikat pedig Medgyesi Irén szavalta el. Az ünnepség színvonalát emelte továbbá a DurmoLÓK nevű katolikus kórus éneke. Ezután két videó is vetítésre került, amik a 2016-os emlékév alkalmából készültek. Ezen videók egyike a köszönetet fejezi ki ’56 hősei felé, és mi is, a videó után, megköszöntük a szabadságharc hőseinek az áldozatukat, és köszöntöttük azokat az ’56-os urakat, akik körünkben ünnepeltük. Megható és a magyarsághoz való tartozásunkban megerősítő élmény volt látni, milyen sokan voltak itt körünkben az ’56-os fiatalok köréből. Hury József is ’56-os fiatal volt, aki fényképeket készített az ostromlott Budapesten, és a műsorban vetítésre került néhány képe, valamint apró kiállítást is készítettünk az ünnepség alatt. Az ő képei Magyarországon is kiállításra kerültek, így büszkén és örömmel állítottuk ki a képeket. A legvégén pedig fennállva, együtt énekeltük el a himnuszt, és helyi szokás szerint ezután a székely himnusz is elhangzott.

Sokan készültünk az ünnepségre, megbeszélések, telefonok és e-mailek tömkelegei, valamint természetesen a buzgó szervezők munkája hozta létre ezt a nagyszerű alkalmat. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki segített, és azoknak is, akik eljöttek, akikkel együtt ünnepelhetünk. Az ünnepségről videó felvétel is készült, az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=BEuKxnMXRoo

 

'56-os ünnepség Münchenben