KöltészetnapON -line

/ Varjaskéri Henriett /
varjaskeri.henriett képe

Március végén még kevés tapasztalattal rendelkeztünk az online működő világ és az online oktatás területén. Azonban azt mindannyian éreztük a magyar iskola tanáraival, hogy a magyar költészet napjára készülnünk kell valamivel, amit felnőttek és gyerekek együtt, közösen hozunk létre, ha már személyesen nem találkozhatunk.

Így született meg az az ötlet, hogy minden osztályfőnök kiválaszt az osztályának egy magyar verset, részekre osztja, és miután a gyerekek az otthon készített felvételt visszaküldik, összevágjuk, és így összeáll a közös versmondás. A megvalósítás nem volt teljesen zökkenőmentes, de végül minden osztály verse összeállt. A szülői visszajelzések alapján minden diák örömmel és büszkén nézte magát vissza a közös versmondásban.

Én az osztályomnak Lackfi János egyik versét választottam. Az elkészült videót a magyar iskola igazgatónője, Harasta Emőke elküldte a költőnek Magyarországra. Mivel tavaly Lackfi János vendége volt az iskolának, úgy gondolta Emőke, ez igazi meglepetés lesz. Jól érezte, mert egy nagyon kedves levéllel viszonozta az osztályunk választását.

A közös versmondáson kívül egy kisfilmet is készítettem a gyerekeknek József Attiláról, hogy azt is megtudják a gyerekek, miért épp ezen a napon van a magyar vers ünnepe. A végén egy totót is megoldhattak, így ellenőrizve magukat, mennyire figyeltek a film nézése közben.

Költészet Napja