Irány a Tanoda!

Az önkéntesek, akik a tanodák mögött állnak

/ Nagy Regina Mária /
nagy.regina.maria képe

Az elmúlt időszakban legtöbbször az eredményekről írtunk, az eseményekről amelyek megvalósultak, a gyerekekről akik együtt tanulnak, játszanak magyarul. De vajon kik állnak egy-egy tanodai nap, egy-egy esemény létrejötte mögött? Mi mindent csinálnak, hogy működjenek ezek a közösségek hosszútávon is? 

Angliában a legtöbb tanodát önkéntesek működtetik. Így van ez Birminghamben is. A tanítási napok helyszíne a Selly Oak Methodist Church. Ez a helyszín leginkább az otthoni művelődési házakra hasonlít. Van egy nagyobb aula, innen nyílik a nagyterem, ahol még színpad is van, így nagyobb rendezvények megtartására is tökéletesen alkalmas. Mellette egy folyosóról nyílnak a kisebb termek. A nagyteremhez konyha is tartozik, ahonnan a büfét lehet működtetni. Ahhoz, hogy itt egy tanítási nap megvalósuljon, legalább 12-14 önkéntes jelenlétére van szükség minden alkalommal.

A tanoda ebben a tanévben 7 csoporttal (76 diák) működött, és amennyire lehetséges volt, mindegyik csoportot ugyanaz a tanár vezette egész tanévben. Mellettük, létszámtól függően asszisztensek is voltak. A büfé előrendeléssel működött, de így is szükséges 2-3 fő a kiszolgáláshoz a szünetekben és az előkészítéshez is. A tanodai nap szervezése már az azt megelőző héten indult: űrlap kiküldése a büfé előrendeléshez, szülők tájékoztatása, Facebook bejegyzések készítése. A tanoda előtt pár nappal a bevásárlás és a megrendelt ételek előkészítése zajlott és természetesen minden csoportvezető elkészítette a saját tanóráját is.

A szervezők a tanítási napokon 8 óra körül érkeztek a helyszínre. Minden alkalommal a termeket is be kellett rendezni és el kellett készülni addigra, mire érkeznek a családok. A helyszín lehetővé teszi, hogy a szülők a tanítás ideje alatt ott maradjanak, így ez nagyon jó lehetőség arra, hogy ők is beszélgessenek egymással. Sok barátság köttetett a tanodának köszönhetően. A tanítási napok a rendrakással záródtak: mindent ugyanúgy kell hagyni, ahogy érkezéskor volt. És ez csak maga a tanítási nap.

A működéshez szükség van dokumentációs háttérmunkára is, könyvelőre, biztosításra, helyszínbérlésre, pályázatok keresésére, megírására. Emellett a Birminghami Tanoda kulturális központként is működik, felnőtteknek szóló rendezvényeket is szervez. Húsz önkéntes munkája van abban, hogy ez a tanév is, minden tanítási nappal és eseménnyel együtt zökkenőmentesen lezajlott.

Köszönjük azoknak, akik családjuk, munkájuk mellett, szabadidejükben dolgoznak azon, hogy évről évre működjön ez a közösség.