Tu Bisvát, a fák új éve Torontóban

/ Kürti Csaba /
kurti.csaba képe

A zsidó vallás négy újévet különböztet meg, amiből Tu Bisvát (Svát hónap 15.) Izrael fáinak és gyümölcseinek az új éve. Ebből az alkalomból szervezett a DANI Toronto és a Memories Without Borders magyar-zsidó diaszpóra szervezett közös családi programot 2020. február 9-én Torontóban. 

A Tu Bisvát egy több mint kétezer éves zsidó ünnep, azonban nem szerepel a Tórában, így posztbiblikus ünnepnek is szokás nevezni. A természet szeretete már Mózes korában is fontos volt a zsidó nép számára, a gyümölcsfák védelme pedig különösképpen. Még háború idején sem lehetett kivágni a gyümölcsöt termő fákat. Az elmúlt 100 évben megkülönböztetett figyelmet kapott az ünnep környezetvédelmi szerepe miatt. Ezen az ünnepnapon Izraelben fákat szoktak ültetni, viszont sok más országban az időjárás miatt ez nem lehetséges, ezért ott Izrael hét szent növényének (Sevá minim) elfogyasztásával emlékeznek meg az ünnepről. A 7 különleges növény a Tórában fel van sorolva: “Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (a méz jelen esetben datolyát jelent) van.” (5Mózes 8:7-8)

Idén az ünnep február 9-én este köszöntött be, így erre a napra szervezte a DANI Toronto és a Memories Without Borders magyar-zsidó diaszpóra szervezet a közös családi programját. Az ünnepnek számos környezetvédelmi aspektusa van, így a gyerekek és felnőttek ehhez kapcsolódó kézműves és ügyességi játékokban vettek részt, valamint szimbolikus faültetésként borsószemeket ültettek a kidíszített papírpoharakba. Az esemény végén a hagyományoknak megfelelően közösen fogyasztották el az ünnepi gyümölcsöket és az ízletes tortát. 

A helyszín és a speciális igényű résztvevők, még különlegesebbé tették programot. A közösségi eseményen résztvevő magyar-zsidó családok olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak, ami egész életük során meghatározó lehet. 

A DANI Toronto társalapítója és vezetője László Kati, aki elmesélte, hogy 2006-ban azzal céllal indult útjára a szervezet, hogy a zsidó közösség speciális igényű tagjainak intézményes hátteret biztosítsanak a középiskola elvégzése után is. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően többen megtanultak olvasni, és így akár már részmunkaidős állást is tudnak vállalni.   

A zsidó közösség természetszeretetét talán a legszebben Rabbi Jochánán ben Zákkáj tanítása mutatja meg:
„Ha facsemetével a kezedben állsz, amikor érkezik a Messiás, először ültesd el a fát, s csak ezután üdvözöld a Messiást."

Fotó és videó: Kürti Csaba (c)