A viktóriai Buda Ház és Kertje

Viktória állam, Castlemaine városában Leviny Ernő emlékét a Buda Ház őrzi

/ Magyari Nóra Antónia /
magyari.nora.antonia képe

Augusztus 11-én, kétórás előadás keretében Leviny Ernőre emlékeztek a viktóriai Castlemaine-ben található Buda házban. Az eseményen felidézték Leviny kalandos és eseménydús életét, hangsúlyozva Ausztrália kultúrális örökségéhez való hozzájárulását. 

A Buda Ház kurátora Lauretta Zilles sokévnyi kutatómunka eredményét ismertetve, Leviny Ernő életművének jelentősėgėre hívta fel a figyelmet. Valóban büszkék lehetünk Leviny örökségére: a Buda Ház, amelyet 1863-ban vásárolt meg, 118 évig állt a család tulajdonában és ma Ausztrália egyik legértékesebb műemléke.

A ház és kertje több szempontból is jelentős. Az ausztráliai aranyláz idejében épült villa híven tükrözi az akkori generáció életformáját, illetve személyesen Leviny Ernő és családja ízlését. A külsőleg 1893 óta változatlan ház, jelentős tárgyi emlékeket is őriz. Családi bútorok, műtárgyak, ruhák és háztartási eszközök, Leviny dokumentumai és ezüstmunkái emelik a műemlék eszmei értékét. A kert a maga nemében is megállja a helyét. Walter Cross, a Leviny család főkertésze 65 éven keresztül gondoskodott róla, de a Leviny családról is köztudott volt, hogy rajongtak a hortikultúráért. A kert két legjelentősebb eredetiben megmaradt XIX. századi struktúrája a bájos   madárház és a tenisz pavilion. A kertben sétálva szinte egy másik érában találja magát az ember. A vörös föld és a gyönyörű növények kontrasztja, a háttérben meghúzódó műemlék épület és a madárházban csipogó pintyek életközelbe hozzák a viktoriánus hangulatot.

A ház 1969-ig állt a család tulajdonában, amikor is Leviny utolsó élő gyermeke, Hilda Leviny eladta azt a Castlemaine Art Gallery and Historical Museum-nak, azzal a feltétellel, hogy élete végéig ott élhet. Hilda halála után, 1981-ben a ház önálló galériává alakult át és kertjét kultúrális események, esküvők helyszíneként is bérbe adják. A galéria másik bevételi forrása a kertészetben nevelt növények értékesítéséből származik. 2005 óta egy alapítvány, a Buda Foundation Trust gondoskodik arról, hogy a múzeumnak mindig legyen bevételi forrása az üzemeltetésre és speciális projektekre. 2006-tól a viktóriai örökség része. Minden remény megvan tehát, hogy Buda Ház és kertje még sokáig hirdeti Leviny Ernő életének és művészetének jelentőségét.

Buda Ház/ Kerti RészletBuda Ház kertje várja a tavasztMadárházBuda Ház ElőlnézetEgy csepp szín Buda Ház kertjébenMúzeumi részletMúzeumi részletLeviny által készített tárgyakMúzeumi részletLeviny tárgyi emlékei