Szimpátiatüntetés a Székely autonómiáért

/ Nagy-Portik Katalin /
nagy.portik.katalin képe

Március 10-én, előző évekhez hasonlóan, az Erdélyi Világszövetség Szimpátiatüntetést szervezett a Székely autonómiáért a stuttgarti Schlossplatzon.

A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-e a székelység összetartozásának napja, amikor világszerte több helyen szerveznek szimpátiatüntetést.

Az idei koronavírus óvintézkedései miatt sok helyen nem tartották meg a megmozdulást, viszont a stuttgarti magyarságot sem a vírus, sem az egész napos eső nem tántorította el attól, hogy kifejezze állásfoglalását az ügy mellett.

A békés megmozdulás fő célja a német közvélemény figyelmének felkeltése, valamint a szimpátia kimutatása Székelyföld különleges helyzetével szemben. Tamás Péter az Erdélyi Világszövetség elnöke köszöntő szavai után német és magyar nyelven is elhangzottak a kisebbség jogai, ezt követte Petőfi Sándor Székelyekhez írt verse Ádám Éva Enikő előadásában, majd a Csöbörcsök táncegyüttes képviseletében néptánc színesítette a műsort. Emellett a résztvevők zászlók lobogtatásával, szórólapok osztásával, a Székely himnusz eléneklésével keltették fel a járókelők figyelmét. Örömteljes volt, hogy mind az öt stuttgarti KCSP ösztöndíjas jelen volt a megmozduláson.

SzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésSzékely Edina Emőke és Márton Csaba KCSPSzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésCsöbörcsök táncegyüttes képviseleteSzimpátiatüntetésSzimpátiatüntetésSzékely Edina Emőke és Márton Csaba KCSPSzimpátiatüntetés