Rendhagyó emlékezés a trianoni döntés 100. évfordulóján

A nemzeti összetartozás fája Montreálban

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni döntés 100 évfordulóján az összetartozás fája ünnepi faültetési akciót az ottawai nagykövetség hirdette meg. Május végén Kanada-szerte a különböző városokban élő magyar közösségek elültették az emlékezés fáit.

Montreálban május 29-én került sor a faültetésre. Azóta a trianoni emlékhelyen elültetett kis fácskák immár nemcsak a gyászra, hanem a nemzeti összetartozásra is emlékeztetnek. Ugyancsak ezen a napon készítettük el a videót, képes dokumentációt a trianoni emlékműről, melyet a Kőrösi Program felelősei kértek. Elsődlegesen ennek elkészítése céljából mentünk a Magyarok Nagyasszonya templomhoz, de az emlékhelyen való tartózkodásunk egy spontánul kialakult rendhagyó megemlékezéssé vált.

Trianoni emlékmű és a nemzeti összetartozás fája - 2020. május 29.A montreáli Magyarok Nagyasszonya templom és az emlékparkTrianoni emlékmű - 2020. május 29.Trianoni emlékmű - 2020. május 29.Első világháborús sisak és az emlékezés koszorúja - 2020. május 29.A zászlórúd üres, de a magyar zászlót méltósággal tartják a Szent Erzsébet Nőegylet tagjaiTrianoni emlékmű - 2020. május 29.A nemzeti összetartozás fája - Montreál, 202. május 29.A nemzeti összetartozás fájának ültetője - Károly IstvánA nemzeti összetartozás fája mellett magyaros öltözékben a Szent Erzsébet Nőegylet vezetője, Szabó Erzsébet és Viski Enikő, a nőegylet tagjaA trianoni emlékműnél a nemzeti összetartozás fája mellett magyaros öltözékben a Szent Erzsébet Nőegylet vezetője, Szabó Erzsébet és Viski Enikő, a nőegylet tagjaTrianoni emlékmű az első világháborús sisakkalNemzeti szalag a nemzeti összetartozás fáján - 2020. május 29.A Trianoni emlékmű előtt - 2020. május 29.A Szent Erzsébet Nőegylet vezetője, Szabó Erzsébet és Viski Enikő, a nőegylet tagjaA montreáli Magyarok Nagyasszonya templom szentélyének falaA montreáli Magyarok Nagyasszonya templom zászlójaA spontán emlékezés résztvevői: Viski Enikő, Károly István, Szabó ErzsébetAz emlékezés gyertyái