Október 23-i megemlékezés Montrealban

/ Bankó Anna /
banko.anna képe

Az 1956-os forradalom leverése után, tilos volt október 23-ra emlékezni. Ennek emlékét csak azok őrizhették, akik külföldre emigráltak. 1989-től a forradalom kitörésének napja ünnepnappá vált. Ezen a napon kikiáltották a Magyar Köztársaságot. A Magyar Köztársaság jelképei minden más országtól megkülönböztetik hazánkat.

Október 23-i megemlékezést tartottak Montrealban. A Szózat eléneklése után Licskó Szabolcs plébános nyitotta meg az ünnepélyt. Bodnár Gergely, konzul, közösségi diplomata ünnepi beszédet mondott. Beszéde végén Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter ünnepi videóüzenetét mutatta be. Az ifjúsági csoportok tagjai a „Három falevél” című előadást jelenítették meg a színpadon. Azt követően pedig a Montreali Magyar Közösség tagjai léptek színpadra. Thököly Zsuzsa: Nélküled című számot, Sebestyén Alajos: Petőfi Sándor: Nemzethez című versét, Thököly Éva: Ez az otthonunk című dalt, Fontányi Viktor pedig: Aranyosi Ervin: Október 23. című versét énekelte/szavalta el. Az előadások lezárásaként Nt. György Attila református lelkész mondott beszédet. A megemlékezők egy, a Memory Project által késztett videóinstallációt láthattak, melyben az 1956-os forradalom után emmigrált magyarok mesélik el élettörténeteiket. A megható videó után egy mécses lángja lobbant fel. A lángot, mely 1956 lángját jelképezte, a megemlékezők egymásnak adták tovább, hogy szívükben, és emlékükben örökre megőrizzék 1956. október 23. lángját. A műsor lezárásaként közösen énekelték el a magyar, a székely, és a kanadai Himnuszt.

Október 23.-i megemlékezésLicskó Szabolcs atya beszédeOktóber 23.-i megemlékezésBodnár Gergely konzul, közösségi diplomata beszédeAz ifjúsági csoportok műsoraOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezésOktóber 23.-i megemlékezés