Nyílt nap a Montreáli Magyar Iskolában

Kanadában már elkezdődött a Mikulás-járás

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe

November 30-án gazdag programmal várták az érdeklődőket a Montreáli Magyar Iskolában. Volt mézeskalácssütés, bábelőadás, karácsonyfadísz-készítés, sőt a Mikulás is eljött megajándékozni minden résztvevő gyermeket. A nyílt napon nincs tanítás; az óvodások, iskolások és a látogatók kézműves foglalkozáson vesznek részt. Erre az alkalomra sokan elhozták kisgyermekeiket, unokáikat Montreálból és környékéről, de voltak olyan felnőttek is, akik csak benéztek kicsit találkozni, beszélgetni...

Az első program a mézeskalács-készítés volt. A nagyobb gyerekek önállóan, a kisebbek pici segítséggel az előre elkészített nyers tésztából formázták a szíveket, babákat, fenyőket, csillagokat. Amíg kisült a mézeskalács, Nyitrai Zsuzsa óvónő és segítői két bábelőadással szórakoztatták a gyermeksereget. Többeknek ez volt az első bábszínház élményük; a két előadás között minden kisgyerek látni akarta közelről a bábokat, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogy kik vannak a színfalak mögött.

Ezután érkezett a Mikulás, aki több mint negyven csomagocskát cipelt a zsákjában. Szegény nagyon fáradtan érkezett, mivel "kilyukadt a szánjának a kereke", ezért útjának utolsó részét gyalog kellett megtennie. A gyerekek közül sokan bátran énekeltek vagy verset mondtak neki, így megérdemelten kapták meg a jutalmukat. De a jószívű Mikulás azoknak is adott csomagot, akik nem tudtak vagy nem akartak szerepelni.

A Mikulás távozása után Zóni Ági keramikusművész segítségével agyagból karácsonyfadíszeket készítettek a gyerekek. A foglalkozás vezetője megígérte, hogy kiégeti az alkotásokat, így azok már idén is ékesíthetik a családok fenyőfáit.

Karácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólKarácsonyfadíszek készítése agyagbólMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatMinden gyerek nagy odaadással formázta a mézskalács figurákatAz elkészült, kisült mézeskalácsBábelőadásA lelkes nézőkA lelkes nézőkA lelkes nézőkMegjött a MikulásMegjött a MikulásMegjött a MikulásSokan verset mondtak, énekeltek a MikulásnakSokan verset mondtak, énekeltek a MikulásnakSokan verset mondtak, énekeltek a MikulásnakSokan verset mondtak, énekeltek a MikulásnakSokan verset mondtak, énekeltek a MikulásnakAz ajándékcsomagok tartalmára  még a Mikulás jelenlétében fény derült