A montreali Bokréta Néptáncegyüttes karácsonyi ünnepsége

Táncházzal egybekötött nyilvános próba

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe

Családias hangulatú, táncházzal egybekötött karácsonyi ünnepséget tartott december 13-án a montreali Bokréta Néptáncegyüttes. Különleges esemény volt ez a péntek esti alkalom nem csak azért, mert sokkal több volt egy hétköznapi próbánál, hanem azért is mert – bár három csoportban egyszerre folynak a próbák – nagyon ritkán adódik úgy, hogy együtt legyen a teljes táncos gárda. Részben ezt is hivatott pótolni az év utolsó próbanapján megtartott, hagyományos, de kötetlenebb formában megszervezett karácsonyi összejövetel.

A sort a legkisebbek nyitották meg, akik – bár még csak most ismerkednek a színpaddal és a reflektorfénnyel – népi gyerekjátékokat adtak elő Paquette Sylvie és Simon Emőke mentorálásával. Őket követte a gyerekek csoportja, akik somogyi táncokat vittek színpadra Nyitrai Attila, Paulusz Jeszika és Simon Emőke vezetésével. Az ifi csoport táncosai az idén rábaközi dussal, valamint lassú és friss csárdással ismerkedtek Dreisziger Kálmán irányításával. A fellépők sorát a felnőtt csoport tagjai zárták, akik mezőkeszűi táncokat adtak elő Dreisziger Dénes és Gissella Santayana művészeti vezetők koreográfiája szerint.

A sikeres előadást követő szünetet a szülők jóvoltából vidám hangulatú falatozás követte, amit a táncház kezdetét jelző muzsika felcsendülése szakított meg. A katolikus templom Mindszenty terme nagyon lassan ürült ki, hiszen mindenki jól érezte magát az év utolsó Bokrétás rendezvényén.

A Bokréta sikeres első félévet tudhat maga mögött. Az együttes felnőtt csoportja pedig már gőzerővel szervezi a 2020. február 14–17. között megrendezendő téli tábort. Igényes és magas színvonalú, több napos rendezvényre készülnek a szervezők: az Amerika-szerte híres és elismert, hagyományos néptánc és népzenei műhely tematikáját minden évben különböző tájegységek képezik. Így a jövő évi rendezvény a gyimesi tájegység népzenei világát hozza el a québeci Notre-Dame-de-l’Île-Perrot festői helyszínére. A gazdag és színes program szerint a gyimesi különleges hangzásvilágot és mozgáskultúrát elismert szakemberek tolmácsolásában lehet majd első kézből megtapasztalni. Ennek megfelelően a Népművészet Nagymestere Díjas, gyimesfelsőloki Tankó Eszter adatközlőtől lehet majd gyimesi népdalokat tanulni, gyimesi táncokat oktatnak a hazai szakma élvonalbeli mesterei, Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Először érkezik Montrealba Molnár Szabolcs, az erdélyi Heveder zenekar hegedűse, valamint a csíkszeredai születésű Junior Prima díjas András Orsolya népzenész és Mihó Attila Népművészet Ifjú Mestere díjas hegedűs. Már lehet regisztrálni az eseményre, további információk pedig az együttes honlapján találhatóak (http://www.bokreta.ca/w_bokreta/winterworkshop/edition-2017/?lang=en).

A legkisebbekA legkisebbekGyerekcsoportGyerekcsoportGyerekcsoportGyerekcsoportGyerekcsoportAz ifi csoportA felnőtt csoportA felnőtt csoportA felnőtt csoportTáncházTáncházJó a hangulatJó a hangulatJó a hangulatRopják a táncot