Kiállításmegnyitó és festőtanfolyam Los Angeles-ben

Három festő – három világ

/ Indri Dániel Janisz /
indri.daniel.janisz képe

2017. december 15-én a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház adott helyet és lehetőséget három magyar festőművésznek, hogy bemutathassák alkotásaikat. A művészek közül Magyar Ari és Dr. Hodosiné Menyhárt Judit Magyarországról érkezett, Mátté Éva pedig Los Angelesben él.

Magyar Ari azt vallja, hogy az általa oktatott és tőle elsajátított festéstechnika sok örömet ad tanulóinak, alapokat a világszemléletben a fiataloknak és értelmet az idősebb korosztály több szabadidővel rendelkező tagjainak. Tolmácsként, műfordítóként és idegenvezetőként dolgozott 20 éven át, majd Bécsben magángalériát nyitott. A festőnő képei versírásra is ihletik őt, ezekből párat meg is osztott a megjelentekkel.  

Dr. Hodosiné Menyhárt Judit pályafutása nem indult egyszerűen: később csatlakozott a festőkurzushoz, majd kezdetben nem sok sikerélményben volt része, azonban szorgalmának köszönhetően a záró kiállításon a legjobbak között végzett. Ikonképeit azóta már több közös kiállításon bemutatta Szegeden, Budapesten, Bécsben és Torontóban is. Nemrég a spirituális pszichológia felé fordult, amit numerológiai tanulmányokkal bővített.

Mátté Éva már gyerekkorában megmutatta művészi tehetségét. Korai munkái közül az Arcok olajgrafikája díjat nyert az 1971-es békéscsabai művészeti versenyen. 1970-ben férjét követve kivándorolt Amerikába, Michigan államba, majd a hideg telet maguk mögött hagyva Kaliforniában, a tengerpart melletti Gardena városában telepedtek le. Az elmúlt évtizedekben festett hagyományos naturalista műveket, foglalkozott kalligráfiával, mural festészettel, grafikával és később üvegfestéssel is.

A kiállított remekművek megtekintése után öt szerencsés jelentkező kipróbálhatta magát Magyar Ari kezei között. A pipacsos csendélet megfestése nagy örömöt szerzett a résztvevőknek, sokan – köztük én is – elcsodálkoztak azon, mire nem vagyunk képesek egy kis odafigyeléssel és iránymutatással, hiszen az elkészült festmények alapján többet akár ki is lehetne állítani egy-egy neves galériában.

Pereházy Miklós köszöntőjeVendégekPereházy Miklós köszöntőjeA művészek bemutatásaMagyar AriDr. Hodosiné Menyhárt JuditMátté ÉvaVendégekVendégekMenyhárt Judit ikonképeiMenyhárt Judit ikonképeiMenyhárt Judit ikonképeiBeszélgetés a művészekkelBeszélgetés a művészekkelÜvegfestészetUV-festékkel készült képMátté Éva képeiMátté Éva képeiCsoportkép Magyar Ari képei előttCsoportkép Menyhárt Judit ikonképei előttFestőtanfolyamFestőtanfolyamFestőtanfolyamFestőtanfolyam