Kaláka-betlehemesek Münchenben

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe

Advent második vasárnapján Münchenbe látogatott a Kaláka együttes. A meghitt hangulatú karácsonyi műsor Magyarország Müncheni Főkonzulátusa fővédnökségével, és a helyszínt biztosító müncheni Stadtmuseum Sammlung Music támogatásával valósult meg.

A csodás hóesésben nagy izgalommal vártuk az együttes érkezését. Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs különleges ajándékkal jött a bajor fővárosba, hiszen az idén 30 éves „Szabad-e bejönni ide betlehemmel” című műsorukat először láthatta a helyi publikum. Hamarosan a színpadon állt a sok népi hangszer, a nézőtér pedig megtelt csillogó szemű gyermekekkel, szüleikkel, kísérőikkel.

A közönséget a gyűjtemény igazgatója, dr. Varsányi András, majd az Andrássy Künstleragentur München képviseletében a rendezvény főszervezője, Tolnay-Knefély Rita köszöntötte, és ezzel elkezdődött! Elkezdődött valami, valami ünnepi: az előadás, a koncert, az ünnepi műsor, sokféleképpen fogalmazhatunk, de talán a legjobban úgy tudnám leírni, hogy kinyitottuk a szívünket, és beengedtük a melegséget, szeretetet. A Kaláka gyönyörű svéd, szlovák, cseh, német, spanyol – és nem utolsósorban persze sok-sok magyar – karácsonyi dalt énekelt, amely mind a kis Jézus születését, és a velejáró gyermeki örömöt jelenítette meg a színpadon régi, falusi betlehemező formában. Az előadás végén, mint ráadás, közösen elénekeltünk a Stille Nacht (Csendes éj) című leghíresebb német karácsonyi dalt. Egy apró ajándék és kedvesség az együttestől a német anyanyelvű vendégeknek, hiszen ezt a dalt, itt mindenki ismeri; így a magyar és német ajkú közönség együtt ünnepelte a karácsony lényegét, Jézus megszületését. Hála és köszönet a Kaláka tagjainak, hogy eljöttek hozzánk és a támogatónak, szervezőknek, hogy az élményben részesülhettünk. Szívünkben szeretettel és melegséggel várakozunk tovább a karácsony eljöveteléig. Az előadásról készült videórészlet ITT tekinthető meg.

Kaláka Münchenben 3Kaláka Münchenben vendégfellépővelNézőtérNézőtér 2Kaláka Münchenben 4Radványi Balázs és Major GáborKaláka Münchenben 4Becze Gábor, Radványi Balázs és Major GáborVendég szereplőBetlehemesek 2Betlehemesek 3Gryllus DánielDedikálásSzervezőkkel ünnepelve