Innsbrucki magyar cserkészek

/ Gordos Katalin /
gordos.katalin képe

A 79. sz. Dr. Kozma György SJ cserkészcsapatnak több mint 30 tagja van, akik kéthetente szombatonként találkoznak az innsbrucki Magyar Házban. Az 5-10 év közötti kicserkészek hatan vannak, a Mókus őrs öt 9-11 éves lányból, a Tigris  őrs hét 11 és 13 év közötti, a Majom  őrs szintén hét 13-16 éves fiatalból áll. Az innsbrucki cserkészcsapathoz tartoznak még rajtuk kívül a vezetők és a felnőttek. Velük találkozhattam 2017. május 6-án, anyák napja előtt egy nappal. Két őrsi foglalkozásra is bebocsátást nyertem, ahol a térképek színvilágát elemezve, megértve, valamint dalolálszva és mondókázva Magyarország földrajzában merültünk el, illetve országismereti vetélkedőt rendeztünk, nem feledve a földrajzi nevek helyesírási kérdéseit sem.

Az innsbrucki cserkészet az 1940-es években alakult. A tagjai a fiatalok köréből kerültek ki, akik a második világháború és az 1956-os forradalom után Tirolba érkeztek. 1976 és 1980 között Dr. Kozma György jezsuita pap újjászervezte a csapatot, mely jelenleg az ő nevét viseli. Idén 25 éve, hogy az innsbrucki magyar közösségekben sokrétű, áldozatos munkát végző Schenk Angyalka vezeti az innhidai magyar cserkészek csapatát.

 

 

Innhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaInnhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaInnhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaInnhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaInnhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaInnhidai magyar cserkészek - fotó: Schenk AngyalkaA szülők egyeztetnek a foglalkozás előtt - a lila akác árnyábanAz innsbrucki cserkészek a Magyarház kertjébenSütkérezés a cserkészfoglalkozás előttSzéchenyi vigyázó tekintete az innsbrucki Magyarház kertjénAz impozáns innsbrucki Magyarház egyik gyönyörűségeKilátás az emeleti termekből