Hollandiai magyar Családi nap.

/ Szvák Anna /
szvak.anna képe

2019. május 18-án, harmadik alkalommal szervezték meg a hollandiai magyar Családi Napot Wassenaarban. Az esemény a Hollandiai Magyar Szövetség szervezésében, a Hollandiai Magyarok Facebook Csoportja közreműködésével valósult meg. Mintegy 400 vendég, 50 fellépő művész és előadó, továbbá önkéntes segítők, hollandiai magyar iskolák, szervezetek, cserkészet, egyházi közösségek, magyar boltok és éttermek színesítették a programot. Megtiszteltetés és nagy kihívás volt KCSP ösztöndíjasként ismét az esemény főszervezőjének lenni.

A Családi Nap megnyitóján köszöntőt mondott Urbán Ákos, a Hollandiai Magyar Szövetség elnöke, őt követte dr. Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete. Majd Kovács Kata vezetésével a Hágai Magyar Énekkar és Lachegyi Máté vezetésével az Amszterdami Magyar Kórus énekelt közösen.

Milyen élményeket élhetett át, aki ellátogatott a Családi Napra? Érkezéskor a vendégeket Barkaszi József és Farkas Flórián gitárjátéka fogadta. Kőhalmi Ferenc bűvész, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese és számos nemzetközi verseny dobogósa varázsolta interaktív bűvészelőadását a családi nap színpadára, amivel teljesen elbűvölt kicsit és nagyot. A felnőttek számára külön érdekességekkel szolgált a ’10-perc Hírnév’ előadás sorozat, ahol inspiráló témákban osztották meg gondolataikat a meghívottak: Fraunholcz Norbert (környezetvédelem és fenntartható fejlődés), Murakeozy Éva (művészet és kommunikáció), Rapai Judit (nyelvgyakorlás a többnyelvű családokban), Kondor Ádám (Lekker, Amaze VR, amely egy sikeres üzleti vállalkozás külföldön). Nem csak a bűvész kápráztatta el a vendégeket, hanem az Amaze VR csapata is. Náluk izgalmas VR játékokat lehetett kipróbálni a nap folyamán.

Egész nap zajlottak az iskola udvarán az önkéntes csapat által levezényelt ügyességi játékok. A 70. sz. Attila Cserkészcsapat is bekapcsolódott a kültéri programokba. Az újdonsült anyukák pedig babáikkal kanga tréninget próbálhattak ki a szabadban Fülöpné Nikoletta trénerrel. Fekete Ákos, masszőr, próbamasszázzsal frissítette fel a megfáradt vendégeket.

Az Amszterdami Magyar Kórus és a Hágai Magyar Énekkar nyílt énekkari próbával lepte meg a közönséget, amihez bárki csatlakozhatott a kinti napsütésben, így a próba egy vidám hangulatú öröménekléssé nőtte ki magát.

További muzsikafelelős a Marcsi banda volt, a magyar néptánc bemutató és táncház során ők húzták a talpalávalót a Het Karpaten Ensemble táncosainak és a vendégeknek.

Idén a hollandiai magyar egyházi közösségek is készültek programmal és saját standdal. Volt ökumenikus napindító fél óra Leo Elshout diakónus és Némethné Scherman Piroska egyházi KCSP ösztöndíjas vezetésével, ahol a vendég Fekete Ágnes lelkész volt, majd családias hangulatú kerekasztal beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők.

2019 II. Rákóczi Ferenc emlékév. Erről is megemlékeztünk a Családi Napon. Számos, a témához kapcsolódó program és foglalkozás közül lehetett választani az érdeklődőknek. A Hágai Magyar Óvoda és Iskola kézműves asztalainál nemezelést és pecsét készítést próbálhattak ki a gyerekek, elkészíthették jelmezeiket a Rapai Judit által tartott Kuruc-kalandok drámajátékra. Az Amstelveeni Ovisuli asztala is kuruc témájú foglalkozással készült. Külön érdekesség volt a II. Rákóczi Ferenc kiállítás, ami a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület (MEVE) tablóiból állt össze és amit Makkai Réka művészettörténész, a Hollandiai Mikes Kelemen Kör tagja, mutatott be az érdeklődőknek.

A nap folyamán önfeledt piknik hangulat alakult ki, különféle magyaros finomságot kínáltak a Rotterdami Magyar Bolt szakácsai, a Lángos Express, a Kürtőskalács Hilversum, Fülöp Tamás Hágai Magyar Boltja és a Smaak van Hongarije.

A nap tombolahúzással és egy kis búcsú-tánccal zárult. Sok szép emlékkel és ajándékkal térhettek haza a családok.

Külön köszönet illeti az önkéntesek munkáját, akiket Karácsony Bettina fogott össze, és akik nélkül nem tudtunk volna ilyen sok programot egy időben nyújtani, és köszönet a Hollandiai Magyarok Facebook Csoportjának a közreműködésért (Balogh Gábor vezetésével.)

Köszönet a fotókért Patho Györgynek.

Ökumenikus napindító, Leo Elshout, Némethné Scherman PiroskaÖkumenikus napindító, Fekete ÁgnesMegnyitó ünnepség,Urbán Ákos, a Hollandiai Magyar Szövetség elnökeDr. Kocsis András, Magyarország hágai nagyköveteHágai Magyar Énekkar és Amszterdami Magyar Kórus, vezényel Lachegyi MátéKőhalmi Ferenc, bűvészKőhalmi Ferenc, bűvészElvarázsolt közönségFarkas Flórián és Barkaszi József gitárduoHágai Magyar Iskola kézműves asztala'10 perces előadások' Kondor ÁdámAmaze VR - PróbajátékII. Rákóczi Ferenc kiállításNéptánc a Het Karpaten Ensemble táncosaival, zenél a Marcsi BandaHágai Magyar Nagykövetség és a Hollandiai Magyar Szövetség néhány képviselőjeHollandiai egyházi közösségek, kerekasztal beszélgetés Fekete ÁgnesselAmszterdami Magyar Kórus és Hágai Magyar Énekkar nyílt próbaBaba-mama klub, Kanga training Cserkész bemutatóCserkész bemutatóSmaak van HongarijeRotterdami Magyar BoltRotterdami Magyar BoltRotterdami Magyar BoltKürtőskalács HilversumCsaládi nap 2019Önkéntes csapat és szervezők