Háttérben... - avagy akiken a népszerű rendezvények sikere múlik

Szent Erzsébet-napi ebéd Montreálban

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe

2019. november 17-én ünneplik szerte a világon az egyik legismertebb magyar szentünket, Árpád-házi Szent Erzsébetet. A montreáli Magyarok Nagyasszonya templom Mindszenty-termében is ekkor került sor a hagyományos Szent Erzsébet-napi ebédre, melyet már évtizedek óta szervez a Szent Erzsébet Nőegylet. Az ünnepi étkezésnek nemcsak a finom magyar ételek közös elfogyasztása a célja, hanem az egyházközség támogatása is, mivel a bevétel jelentős része a templom fenntartását szolgálja.

A vasárnapi szentmise után került sor az Erzsébet-ebédre, melyre nemcsak katolikusokat és nemcsak magyarokat hívnak.  Idén az ebéden több mint 200 fő vett részt. Ebben az évben a Kőrösi Program ösztöndíjasa meglepetést szerzett a résztvevőknek: diszkréten, a háttérben kivetítve folyamatosan Szent Erzsébetet ábrázoló képeket, szobrokat lehetett látni, valamint az ebéd végén elhangzott egy Szent Erzsébet-ének és egy névnapi köszöntő.

A Szent Erzsébet Nőegyletet több mint 60 éve alapították. Névadójához híven az egyesület kiemelt célja a rászorulók támogatása, valamint a magyar templom és egyházközség segítése, úgynevezett „fenntartó testületként” működik.

A Szent Erzsébet Nőegylet jelenlegi vezetője Szabó Erzsébet, aki segítőivel együtt már hetekkel korábban elkezdte az előkészületeket: beszerezték az alapanyagokat, tésztát gyúrtak, káposztát szeleteltek, sütöttek-főztek, csomagolták a tombolákat, mosogattak, terítettek, díszítettek…  Az egyházközség más csoportjainak önkéntesei szintén részt vettek a rendezvény lebonyolításában: a cserkészek felszolgáltak, az egyházközségi tanács tagjai a konyhában, büfében, ruhatárban segítettek…

A képes beszámoló ezúttal a háttérben dolgozókat állítja előtérbe.

Előtérben Szabó Erzsébet, az egyesület vezetőjeA káposztás brigádA káposztás brigádA káposztás brigádKáposztás brigádKonyhai munkaSok kéz kell a krumpli, répa tisztításáhozSok kéz kell a krumpli, répa tisztításáhozSok kéz kell a krumpli, répa tisztításáhozHarminchárom asztalt kellett megteríteniHarminchárom asztalt kellett megteríteniMinden ünnepi díszbenMinden ünnepi díszbenHázi süteményt is lehetett venniAsztalfoglalásTombolajegy-árusításMegsült a pecsenyeCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenCserkészek felszolgálás közbenFérfiak a bárbanBaráti asztaltársaságA vendégek örömmel hallgatták az éneketA konyhások köszöntéseErzsébet-köszöntésA Historia Domus francia fordításának bemutatásaÜnnepi szentmise