Dr. Freund Tamás neurobiológus előadása Montreálban

Agyhullámok - memória - kreativitás

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe

A Magyar Tudományos Akadémia tisztújító közgyűlése 2020. július 7-én Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A hír hallatán felidéződött bennem egy régi adósságom, melyet most törlesztek. 2019. őszén a világhírű neurobiológus Kanada több helyszínén tartott előadást. A montreáliak október 18-án hallgathatták meg az Agyhullámok - memória - kreativitás címmel tartott érdekfeszítő expozét. Freund Tamás az agyi tevékenység működését nemcsak tudományosan, hanem közérthetően mutatta be az érdeklődő hallgatóságnak. Előadása végén személyes hangvételű élményeket osztott meg az életéből; mesélt arról, hogy mennyire fontosak számára az emberi kapcsolatok, a természet, a sport, a zene, a közös éneklés, és hogy ezek miként segítik kreativitását a mindennapi és a tudományos életben egyaránt. Az előadást követően kötetlen beszélgetésre volt lehetőség az előadó és a résztvevők között.

Hazafelé megláttam, hogy a közeli templomban gyertyafényes koncertre invitálnak. Részben az előadáson hallottak ihletésére eldöntöttem, hogy bemegyek és meghallgatom a gyönyörű zeneműveket. Valóban felüdülés volt a gyertyafényes zenei élmény, megkoronázta a napomat.

 

 

Freund Tamás előadásaFreund Tamás köszöntéseFreund Tamás előadásaHallgatóság Freund Tamás előadásánFreund Tamás előadásaFreund Tamás köszöntéseSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánSzemélyes beszélgetés Freund Tamás előadása utánGyertyafényes koncert