90 éves templomban ünnepeltek a magyarok Melbourne-ben

Angol-magyar nyelvű szentmisével ünnepeltek a magyarok Melbourne-ban

/ Mészáros Béla /
meszaros.bela képe

Fennálásának 90 éves évfordulóján magyar-angol nyelvű szentmisét tartottak 2019.06.30-án - vasárnap – 10:00 órától a St. Colman’s templomban Melbourne-ben.

A kétnyelvű misén celebrált Greg Bennet a Melbourne-i érsekség főtitkára és Laczkó Mihály plébános.

Melbourne Balaclava városrészben a magyarok 1999 óta tartanak magyar nyelvű miséket, amikor is a Melbourne-i érsekség felajánlotta a templomot és a mellette épült parókiát a magyar közösségnek, első ott szolgáló magyar lelkésznek Fr. Kiss János magyar plébánosnak. Természetesen a magyar misék mellett ebben a templomban rendszeres angol nyelvű misét is celebrált az itt szolgáló lelkész, aki ezen kívül ellátja a szolgálatot a Magyar Központ mellett található Szt. István templomban is.

A szentmisén részt vett kb. 150-160 nagyobbrészt magyar anyanyelvű hívő között szívet melengető érzés volt magyarul énekelni a mise egyes állandó részeit (Kyrie, Glória, Sanctus) a magyar énekeket, hallgatni magyarul a Szentleckét. Az itt élőknek láthatóan az angol nyelvű részek sem okoztak problémát, hiszen hasonló lelkesedéssel hallgatták az angol nyelvű prédikációt, feleltek angolul a mise többi részeiben, és mondták az imákat.

A mise után ebéd zárta az ünnepet, ahol – mi más is lett volna – jó magyar ételek, italok, beszélgetés, barátkozás, közösségi élmények várták az ünneplőket.

Áhitatban-2FelajánlásMagyar zászlókMagyarok a misénSt. Colman templomSzentáldozás