Brisbane-i National Community Language Schools Day 2024

/ Kelemen Réka /
kelemen.reka képe

Az eseményről

Május 18-án a National Community Language Schools Day-en képviseltük a Brisbane-i Magyar Iskolát és magyar kultúránkat az iskola egyik tanárával, Kovács Tímeával, aki egyébként az esemény egyik főszervezője is volt.

Standok

Minden nemzetiségi iskola meghívást kapott, hogy bemutassa iskoláját és kultúráját az érdeklődők számára. Akik elfogadták a meghívást standot állítottak, plakátokkal, képekkel, tradicionális tárgyakkal, kézműves termékekkel és ételekkel készültek, amelyek által szívesen adtak át minél többet saját kultúrájukból.

Fellépések

Néhányan azt is vállalták, hogy fellépéssel készülnek, ami által egész nap követhettük az iskolák bemutatóit a színpadon. A gyerekek szép nemzeti ruhában, izgatottan készültek bemutatóikra és kíváncsian figyelték egymás műsorát is.

Játék

Az esemény szervezői (Ethnic Schools Association of Queensland Inc. – ESAQ) játékkal is készültek a gyerekeknek, aminek keretében minden standot végig kellett látogatniuk és meg kellett csinálniuk az apró feladatokat, amikkel az iskolák készültek. Ezek általában valamilyen kézműves feladatok voltak pl. színezés, festés természetes alapanyagokból, karkötő készítés stb. A feladatok elvégzéséért matricát kaptak, három matrica összegyűjtését követően pedig ajándékot választhattak. Így a gyerekek motiváltan látogatták végig a standokat és igyekeztek mindent kipróbálni és megismerni.

A mi standunk

A mi standunknál megfigyelhették a magyar abc-t mögöttünk, a motívumainkat táskákon, párnákon, plakátokon és utána ki is színezhettek egyet, amit haza is vihettek. Megismerkedhettek a magyar találmányokkal, például a Rubik-kockával is, amit meglepően sok gyermek tudott pillanatok alatt kirakni. Ezek mellett magyar motívumos kulcstartókat, a lányok által készített fülbevalókat, magyar színekből készült madárkákat vagy éppen linzert is vásárolhattak, amelyek árával iskolánkat támogathatták.

Az esemény igazán jól sikerült, lehetőséget teremtett a közösségek találkozására és egymás megismerésére.

A magyar iskola standjaKészülődés a gyerekek fogadásáraTradicionális táncbemutatóról készült pillanatfelvételCharis Mullennel készített közös kép a magyar standnálAustralian-Filipino Language And Culture Association, Inc. standjaUrdu iskola standjaKovács Tímea és családja a magyar standbanA magyar standFestés természetes alapanyagokkal