Viktoriai Nyelvek Iskolája

Balázs-Szakmári Csilla (2024)
Balázs-Szakmári Csilla (2024)

A többi hétvégi magyar iskolától eltérően a Victorian School of Languages állami iskola, így nem a szülői közösség tartja fenn.Minden héten szombaton reggel 9:00-tól 13:00 óráig  vannak az órák egy óriási épületkomplexumban, ahol nem csak magyart lehet tanulni, hanem számtalan másik nyelvet is, melyeket az  itt élő bevándorló közösségek beszélnek.

Az iskolában két csoportban tanulnak magyart. Az egyik csoportban egyenesen a VCE-re, vagyis az ausztrál érettségire készülnek a tíz-tizenegyedikesek. Itt vizsgafeladatokat gyakorolnak, olvasott és hallott szövegértést, fogalmazást. Gyakran írnak mini vizsgákat is, hogy a típusfeladatokra tényleg felkészüljenek. Melbourne-ben magyar érettségi vizsgára csak itt tudnak felkészülni a gyerekek és nagyon pozitívnak tartom, hogy minden évben van is érettségizős csoport. Mivel fontos nekik a magyar nyelv és tényleg szeretnének vele elérni egy szintet, ezért abszolút motiváltak és jól lehet velük dolgozni.

Az ausztrál gimnáziumokban a diákok idegennyelveket tanulna. Itt, ha valaki a magyart választja, akkor eljár a hétvégi magyar nyelvórákra és az ausztrál iskolájában ezzel kiváltja az idegen nyelv tanulását.

A másik csoportban, a fiatalabb gyerekek nagyon vegyesen vannak. Ott másodikostól kilencedikesig járnak és nem csak az életkoruk, de értelemszerűen  a nyelvi szintjük is más. Itt meg-megjelenik a magyar nyelven kívül a kultúra és a hagyományok (a március 15-i műsorban szerepeltek VSL-es diákok is például), de talán itt a közösségi rész kevésbé jelentős.