Toszkánai Olasz-Magyar Kulturális Egyesület

Hajdu Márta (2018)
Hajdu Márta (2018)
Róka Szabolcs (2019)
Róka Szabolcs (2019)

A Toszkánai Olasz-Magyar Kulturális Egyesület (ACIUT-Associazione Italo-Ungherese della Toscana) 1999 óta a firenzei városi önkormányzattal és a toszkán tartomány nemzetközi (elsősorban közép-kelet-európai) és olasz civil-egyesületeivel szoros együttműködésben folytatja tevékenységét. Alapvető feladatának tekinti a magyar nyelv és a magyar történelmi, irodalmi és művészeti emlékezet olaszországi kulturális környezetben való gondozását és megismertetését, a hagyományok megőrzését és azok átadását a kettős nyelvi és kulturális gyökerekkel rendelkező, új generációk számára.

A Skolabuszt, a firenzei hétvégi magyar iskola projektjét 2016 szeptemberében indította el az Egyesület, a Firenzei Tudományegyetem Magyar Tanszékével 2009 óta tartó együttműködés keretében; a szervezési és szakmai előkészítési munkálatok a tanszékvezető és a magyar lektor jelenlegi és jövőbeni irányításával folynak.

A hétvégi iskola kétheti rendszerességgel, az Egyesület által rendezett hagyományőrző, ünnepi rendezvényekhez, a térség tisztán magyar és vegyesen olasz-magyar ajkú családjainak, valamint a magyar kultúra iránt érdeklődő olasz családok igényeihez igazodva működik.

A firenzei magyar iskola legfontosabb célja az, hogy innovatív nyelvtanítási módszerek és hagyományőrző kulturális programok segítségével a magyar világ és a magyar nyelv közel kerüljön a kettősgyökerű gyerekekhez, és mindennapi életük részévé váljon, ezáltal folyamatosan erősödjön bennük a magyar identitástudat és a származási nyelv használatára irányuló készség és képesség.  A Skolabusz program a résztvevők korának és nyelvi szintjének megfelelő, közösen végzett zene-, mozgás- és rajzművészeti tevékenységekkel támogatja mind a kétnyelvű, mind az örökbefogadott gyermekek és szüleik magyar nyelvi és kulturális ismereteinek és tudásának fejlődését. E közös tevékenységi formák egyre hatékonyabb fejlesztése, s velük a magyar zenei- és tánckultúrára irányuló képzés tágításának érdekében az Egyesület az iskolaprogram részévé tette a Kodály-módszerrel történő énekes foglalkozásokat is.

A Toszkánai Olasz-Magyar Kulturális Egyesület és az általa szervezett programok, események jelenlegi és távlati célja a tartalmas kulturális kohézió kialakítása és megőrzése a magyar diaszpórán belül, illetve a minél gazdagabb értékmegosztó együttműködés a helyi közösséggel.