Svájci Magyarház Alapítvány

Bóra Eszter (2016)
Bóra Eszter (2016)
Heil Kristóf Mihály (2017)
Heil Kristóf Mihály (2017)
Ferkó Zoltán (2018)
Ferkó Zoltán (2018)

Svájci Magyarház Alapítvány célja, hogy felkarolja a Svájcban élő magyarok és magyar származásúak kulturális tevékenységét, segítse az iskolák, óvodák, cserkészek és sportkörök munkáját, és irodalmi, népzenei, vallási, kultúrtörténeti találkozókat szervezzen. Szeretnénk a svájci érdeklődők felé is kaput nyitni, és széles körben megismertetni a magyar történelmet, nyelvet, zenét és táncokat. Tervezzük, hogy vásárolunk egy zürichi épületet, ahol könyvtárat, hang- és képanyagtárat alakítunk majd ki, illetve amely állandó helyet biztosít és találkozóhelyünk lesz.

A Magyarház Alapítvány ernyőszervezetként működve összefogja a Svájcban önállóan működő magyar közösségeket. Független Hírmondó című folyóiratával ötödik éve írott formában is szolgálja a magyar szót. Wass Albert Intelem című verse pontosan jellemzi szellemiségünket:

Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!

E gondolat jegyében fordítunk megkülönböztetett figyelmet a gyermekekre és fiatalokra, akik megmaradásunk zálogai, tanítjuk és használjuk anyanyelvünket, erősítjük magyarságtudatunkat, gyakoroljuk kultúránkat és igyekszünk azt svájci környezetünkben is minél ismertebbé tenni. Nemzeti ünnepeinket minden városban az 1956-os szellemiség

jegyében, méltóképpen megünnepeljük.

Figyeljük a sajtót, és felemeljük szavunkat a magyar vonatkozású téves hírközlés ellen. A svájci magyarság az egész nemzet keresztmetszete, évente megrendezett Magyarház Napunkra és a magyar báljainkra tudatosan az elszakított területekről is hívunk csoportokat és előadókat, szorgalmazzuk a magyarlakta területekre történő utazásokat, hogy a nemzet valóban határokon átívelő egység legyen.

Honlapunk címe: www.magyarhaz.ch