Southendi Magyar Közösség

Tompos Krisztina (2018)
Tompos Krisztina (2018)
Nagy Márta Zsuzsa (2019)
Nagy Márta Zsuzsa (2019)
Varga Eszter (2023)
Varga Eszter (2023)

A város és környékének magyar lakosságát fogja össze a Southendi Magyar Közösség, amely non-profit, kultúraőrző szervezetként hivatalosan 2014. május 11-én alakult. A Káldi Attila és felesége, Káldi-Hegyi Julianna által vezetett Közösség gyökerei még korábbra, 2007-re nyúlnak vissza. Ekkor az itt élő magyarok (eleinte tizenöt-húsz fő) szűkebb baráti keretek között szerveztek kisebb összejöveteleket, majd az idő előrehaladtával egyre több résztvevőt sikerült megmozgatni.

Hamarosan az internet segítségével a családok is egymásra találtak, és 2010-ben megvalósult az első közös Mikulás-ünnepség. Ezt további, rendszeressé váló programok követték: farsangi ünnepségek, augusztus 20-i piknikek, szüreti bálok és karácsonyi vacsorák, melyek száma az évek során folyamatosan bővült.

2015 szeptemberében az oktatás is bekerült Közösségünk tevékenységi körébe, és megalakult a Montágh Imre Southendi Magyar Iskola és Óvoda, amely immár negyedik éve, kétheti rendszerességgel, szombat délelőttönként várja a magyar nyelv és kulturális értékek iránt érdeklődő gyerekeket és szüleiket.

Az önkéntes tanárok munkájának köszönhetően négy korcsoportban, három hónapostól tizenkét éves korig vesznek részt a gyerekek a játékos foglalkozásokon, ahol velük egykorú társak körében fejleszthetik képességeiket, és erősíthetik a magyarsághoz való kötődésüket.

2018 januárjában Szemerédi Léda vezetésével megalakult a Southendi Magyar Közösség újabb színfoltját jelentő Southendi Magyar Dalárda, amely elsőként a helyi március 15-i ünnepségen mutatkozott be, és az óta több neves rendezvényen is színpadra állhatott.

A kilenc választott bizottsági tag vezetésével immár több mint öt éve működő Közösségük fő célkitűzése, hogy hasznos és szórakoztató programokkal lehetőséget teremtsen a Southend-on-Sea-n és környékén élő magyar lakosságnak a találkozásra, a közös időtöltésre és vidám percekre.