SMA, Genfi Magyar Kulturális Központ

Rengei Boglárka (2016, 2017)
Rengei Boglárka (2016, 2017)
Knoll Petra (2018)
Knoll Petra (2018)
Sipos Noémi (2019)
Sipos Noémi (2019)

 A Genfi Magyar Kulturális Központ nemzeti kultúránk ügyét szolgálja a nemzetközi élet egyik fontos gócpontjában. Nagyhírű elődünk – a Szabó Zoltán által létrehozott és mintegy 35 éven át sikeresen működő – Genfi Magyar Könyvtár munkáját folytatjuk három éves kényszerszünet után, egy új helyiségben és megújult lendülettel.

Amikor 2010-ben világossá vált, hogy az idős Szabó Zoltán hatalmas könyvtárát nem hagyhatjuk elveszni, megalapítottuk a Genfi Magyar Kulturális Központot, amely egy svájci jog szerint működő egyesület. Az egykori lakosztály helyett új helyet kellett keresnünk a könyvtár és a körülötte kialakult kulturális rendezvények számára. A genfi ingatlanárakat ismervén csak kisebb helyiségről lehetett szó. Emiatt a könyvek egy részéttől meg kellett válnunk, de azok sem vesztek el: egy részük Csengerre, az O’sváth György alapítványhoz, másik részük pedig kárpátaljai iskolákba került. Elsősorban a hungarikumok és a genfi vagy svájci vonatkozású művek maradtak nálunk, ezt szándékozunk svájci magyarok hagyatékából, illetve a gazdag magyar könyvkiadás friss termékeiből tovább gyarapítani.

Az alagsorban lévő szabadpolcos könyvtárunk mintegy huszonöt főt befogadó terme filmvetítések, előadások, kerekasztal beszélgetések, megbeszélések és egyéb foglalkozások rendezésére kitűnően alkalmas. Használhatjuk a nagyobb, földszinti termet is, amelynek befogadó képessége mintegy ötven-hatvan fő. Mindkét helyiség a genfi magyar szervezetek és csoportok rendelkezésére áll, színházi előadásra, hangversenyre vagy kiállításra külön termet bérlünk.

A könyvtár mindig is sokkal több volt, mint gazdag könyvállomány. Évekig itt működött a Genfi Magyar Egyesület, az SOS Transsylvania és a Pro Kárpátalja kisebbségvédelmi egyesület, és a könyvtárban tartották a katolikus és a protestáns közösség bibliaóráit, alkalmanként más magyar csoportosulás összejöveteleit, de számos kulturális, politikai és társadalmi témájú előadásnak, sőt kisebb színházi előadásnak is helyet adott. Huszonöt évvel ezelőtt itt született a máig élő Genfi Magyar Értesítő.

Az akkori könyvtár, mint egy "agóra" működött és ezért választottuk a megújult intézménynek a Genfi Magyar Kulturális Központ elnevezést. Igaz ugyan, hogy eszközeink és lehetőségeink a nagy presztízsű magyar intézetektől messze elmaradnak, de feladatunknak érezzük, hogy nemzeti kultúránkat az itteni dinamikusan változó magyar közösség érdekében ápoljuk, és igyekszünk értékeinket a svájci lakosságnak és a genfi nemzetközi intézmények munkatársainak megmutatni.