Nanaimói Magyar Kulturális Egyesület

Gáspár Roland (2022, 2023)
Gáspár Roland (2022, 2023)

Nanaimói Magyar Kulturális Egyesületet (Nanaimo Hungarian Cultural Society) a helyiek gyakran „csendes-óceáni végvárként” szokták emlegetni, ugyanis egyesületük az egyik legnyugatabbra működő magyar szervezetnek tekinthető az egész világon. A Nanaimói Magyar Kulturális Egyesület elődje 1957-ben alakult, Magyar Jótékonysági Egyesület néven (Hungarian Benevolent Society). Ez a szervezet 1974-ben feloszlott. Azonban egy Nanaimóban működő magyar szervezet igénye a következő években is fennmaradt, így tíz éves szünet után, 1985-ben elkezdődött az egyesület újraszervezése. A szervezetet hivatalosan 1986-ban jegyezték be Brit Columbia tartományban, mint jótékonysági egyesület. Az azt követő évek szorgos munkájának eredményeként 1989-ben avatták fel a közösség tagjai által épített, saját tulajdonú Magyar Házat. A ház attól kezdve folyamatosan működik és aktív közösségi életnek biztosít teret. 2019-ben megnyitásának 30. évfordulóját ünnepelték.

Ami a magyarokat és magyar származású személyeket illeti, Nanaimóban Victoriához (korábbi állomáshelyemhez) hasonlóan nagy számban az idősebb korosztály tölti nyugdíjas éveit. Az eddig összegyűjtött információim szerint Nanaimóban viszonylag kevés fiatal, gyermekes család lakott és lakik. A nanaimói egyesület hosszú éveken – sőt évtizedeken – keresztül igen speciális helyzetben volt. Kifejezetten összetartó, de elszigetelt csoportról lehetett beszélni, hiszen nagyrészt az 1956-ban elmenekült „Soproni Erdészek” zárt közössége alkotta. Az ő leszármazottaik sok esetben a nagyobb városokba települtek át és alapítottak családot.

Mindemellett egyre több gyermekes család jelent meg a környéken. Az elmúlt 4-5 évben rengetegen települtek át a szárazföldről a Vancouver-szigetre, sokan közülük pont Nanaimo térségébe. Ennek köszönhetően mostanra Nanaimo és a Magyar Ház 50 km-es körzetében számos településen élnek a közösség aktív tagjai. Ezen települések közül néhányat említve: Coombs, Duncan, Gabriola Island, Ladysmith, Parksville, Qualicum Beach. De még a Nanaimótól mintegy 100 km-re fekvő Courtenay nevű településen is vannak olyan magyarok, akik kétheti rendszerességgel részt vesznek a Magyar Ház programjain. Mostanra az egyesület egyre több fiatal családot tudhat tagjai között. Nekik kifejezett igénye hétvégi iskola működtetése, valamint családos és gyermekprogramok szervezése.

Jelenleg az egyesület 90 taggal, abból mintegy 60 aktív taggal rendelkezik. A Magyar Ház hivatalos befogadóképessége mintegy 100 fő. A ház nagy előnye a hatalmas kert és saját parkoló. Ez rengeteg – nagyobb létszámra tervezett – szabadtéri rendezvény szervezésére nyújt lehetőséget. A közösség egyre jobban igyekszik kiaknázni ezt az adottságot. 

Fontos kiemelni: az egyesület a közösség újraszervezésének és a taglétszám bővítésének kezdeti szakaszában tart. Meglátásom szerint ebben a munkában és a közösségben működő kisebb csoportok, különböző korosztályok célzott megszólításában segíthet egy ösztöndíjas. A vezetőség nagy figyelmet szentel a sok évtizedes múltra visszatekintő, hagyományos rendezvények szervezésére. Emellett egyre több, a gyermekes családoknak szóló programmal készülnek. Én pedig a sok éve működő Biliárd klub mellett, 2022-ben Filmklubot és Irodalmi kört, 2023-ban Játékkört indítottam. 2024 márciusában újult meg az egyesület facebook oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556901713644