Melbourne-i Magyar Nyelviskola

Várdai Levente (2024)
Várdai Levente (2024)

A Melbourne-i magyarság és szervezeteinek története régmúltra tekint vissza, már a második világháborút követően tömegesen érkeztek magyarok Ausztrália e területére. Jelenleg is több ezer magyarból álló közösség él ezen a vidéken, ahol a távolságok óriásiak, európai léptékkel szinte leírhatatlanok. A földrajzi adottságból is ered, hogy a nagy kiterjedésű település különböző részein több magyar épület szolgál a közösségi programok helyszínéül. Jelenleg több mint egy tucatnyi magyar szervezet – köztük nem egy hétvégi iskola – keretein belül zajlik a magyar kultúra megélése, ápolása és továbbadása. A Melbourne keleti területén elhelyezkedő Melbournei Magyar Központ (Hungarian Community Centre), egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlan, ahol a közösség tagjai évtizedek óta változatos kulturális programokat szerveznek. Megtalálható itt néptáncegyüttes, cserkészcsapat, idősek klubja, de még hétvégi magyar nyelviskola is. Ezen a helyen működik 2003 óta az 1995 januárjában megalapított Melbourne-i Magyar Nyelviskola.

A magyar nyelv oktatására szakosodott oktatási intézmény az általános iskolásoktól kezdve, a középiskolás diákokon át egészen a magyarul tanulni vágyó felnőttekig kínál hétvégi nyelvórákat. A tanítási időszak rendszerint – az ausztrál iskolai évhez igazodva – február elejétől, egészen december közepéig tart. Az órákat szombatonként rendezik meg, a különböző korosztályok egymással párhuzamosan, 9:30 és 12:30 között gyűlnek össze. Tanulnak itt diákok teljesen az alapoktól, ám az iskola célja, hogy az ausztráliai magyar érettségire készítse fel a fiatalokat. Ez a vizsga nem a magyarországi érettségivel azonos, az ausztrál rendszerben magyar, mint idegen nyelvi tárgyként lehet letenni és beleszámít az érettségi eredménybe. Többnyire a helyi magyarok gyerekei fordulnak meg az órákon, de van rá példa, hogy magyar felmenőkkel nem rendelkező diákok is belekezdenek a magyar nyelv elsajátításába. Az iskolában nem csak a magyar nyelvi kommunikáció fejlesztésére fordítanak figyelmet, hanem a magyar kultúra, történelem és hagyományok megismertetését is célul tűzik ki.

Az iskola alapítója és jelenlegi igazgatója Szabó Mária, aki sok-sok éve dolgozik az intézményben. A hétvégi iskolában a tanárok minimális juttatásért cserébe végzik munkájukat, sokan több évtizede látják el a diákcsoportok tanításával járó feladatokat, mindezt a magyar közösség szolgálata érdekében. A Melbourne-i Magyar Nyelviskola programjairól saját Facebook oldalán rendszeresen beszámol, melyet az alábbi linkre kattintva lehet elérni: https://www.facebook.com/TheHungarianLanguageSchoolInc/?locale=hu_HU